Bucureștiul, orașul cu cel mai mare grad de poluare fonică din UE

de:
07 oct. 2012
1 Afișari
Bucureștiul, orașul cu cel mai mare grad de poluare fonică din UE

Principalaul motiv pentru care Bucureștiul este lider într-un clasament rușinos, la nivel european, este traficul. Circa 90% din poluarea fonică a orașului este produsă de mașini, trenuri, tramvaie și avioane.

O măsurătoare efectuată de un inginer acustic, la cererea reporterilor Pro TV, a arătat că volumul decibelilor, în centrul Capitalei, depășește cu mult normele admise. Astfel, dacă în exteriorul unui apartament, nu trebuie să se înregistreze mai mult de 50 de decibeli, în Piața Unirii din București, se înregistrează și mai bine de 80 de decibeli, la orele de vârf.

Dacă la București Municipalitatea abia a lansat o licitație pentru întocmirea unei hărți de zgomot, în alte țări autoritatile au luat deja măsuri de prevenire a poluării fonice. De exemplu, în Paris s-au amenajat benzi unice pentru autobuze și troleibuze pentru încurajarea circulației cu mijloacele de transport în comun. Au fost create piste pentru bicicliști și s-au plantat perdele întregi de arbori, care absorb zgomotul.

Harta de zgomot în care Primăria va investi 300.000 de euro presupune localizarea zonelor gălăgioase. Autoritățile de la București sunt obligate de Uniunea Europeană ca până în ianuarie 2014 să protejeze de zgomot școlile, spitalele, căminele de bătrâni și cartierele de locuințe.

Zgomotul permanent afectează sănătatea, de la simple dureri de cap până la accentuarea problemelor cardiace.

Cookies