ESENTIAL

Bucureștiul candidează pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021

Proiectul a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), astfel că Bucureştiul se poate înscrie în competiţie.

Primăria Capitalei vrea să candideze pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021. „Procesul de accedere la titlul de Capitală Culturală Europeană începe cu șase ani înainte și este în primul rând u n proces de schimbare pentru oraș, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural și pentru cetățeni, iaraceste schimbări au de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulți ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat”, se precizează în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei.

În urma studiilor efectuate în orașele care au deșinut titlul de Capitală Culturală Europeană s-a constatat o creștere a turismului cu 12%, dar și o creștere substanțială a venitului regional și al orașului. Astfel, în urma celor 200 de proiecte culturale care au fost derulate în 2009 în Linz, venitul regional a crescut cu 8,4 milioane euro. De asemenea, în 2004, când orașul Lille a fost Capitală Culturală Europeană s-a constatat că fiecare euro cheltuit din bani publici a generat între 8 și 10 euro câștiguri pentru oraș. 

Alături de București, în competiție s-au înscris și alte orașe din România, respectiv Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova și Arad. Competiția națională pentru alegerea orașului care va reprezenta România se deschide în 2015. „Următoarea șansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va veni abia peste alți 15 ani”, se mai precizează în raportul municipalității. 

Consiliul General al Municipiului București va trebui să aprobe în ședina de joi  proiectul de hotărâre privind depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de capitală culturală europeană în anul 2021.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button