Bucureștenii nu mai au noaptea apă caldă, pentru a avea căldură în calorifere. Explicația RADET

de:
08 oct. 2013
0 Afișari
Bucureștenii nu mai au noaptea apă caldă, pentru a avea căldură în calorifere. Explicația RADET

Update miercuri, 15:00: RADET furnizează următoarele precizări – „ELCEN furnizează RADET București agentul termic la temperatura de aproximativ 69 de grade Celsius, +_ 5 grade. Pentru a asigura căldura și apa caldă de consum, în raport cu temperaturile exterioare, ELCEN trebuie să o furnizeze la aproximativ 80 de grade Celsius.

În situația dată, RADET a efectuat manevrele pentru scăderea temperaturii apei calde de la 55 de grade CElsius la circa 48-50 de grade Celsius, pentru a putea îmbunătăți parametrii de debit și temperatură la încălzire pe timp de noapte, până la reglementarea integrală a situației.

Variațiile atmosferice din perioada actuală creează dificultăți în echilibrarea parametrilor de furnizare a apei calde și căldurii, prin variația de temperatură zi-noapte de la simplu la triplu (de la 3 grade Celsius noaptea la 14-15 grade Celsius ziua), fiind astfel îngreunate manevrele necesare în sistemele de producere și transport ale agentului termic, atât din partea ELCEN, cât și din partea RADET. 

Neobișnuita decizie vine deoarece ELCEN nu furnizează agentul termic la temperatura necesară pentru a asigura atât apa caldă, cât și căldura din calorifere, de către RADET, a declarat Marcel Nicolaescu, viceprimar al Capitalei din partea PNL, marți, la România tv. Astfel, bucureștenii vor avea ziua apă caldă și noaptea căldură în calorifere, a spus viceprimarul.

Cu toate că RADET a început furnizarea căldurii de o săptămână, caloriferele rămân și acum de-abia călâi. ELCEN furnizează agentul termic la 60 de grade, cu 20 de grade mai puțin decât necesar.

Nicolaescu a precizat că Primăria Capitalei a adresat nenumărate plângeri la ELCEN (care ține de Guvern, de Ministerul Energiei) , referitor la faptul că nu livrează agentul termic către populație la temperaturile necesare. 

Anterior, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu a anunţat că este posibil ca în iarna anului 2013, dacă se va reuşi unificarea RADET cu ELCEN, producătorul de energie termică, bucureştenii să beneficieze de un preţ mai mic al gigacaloriei.
Potrivit lui Nicolaescu, în acest sens există un calendar concret, stabilit de comun acord cu Ministerul Economiei, privind crearea unui sistem integrat de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice.

În acelaşi timp, el a precizat că se caută soluţii tehnice pentru soluţionarea acestei probleme, de la acoperirea datoriei istorice şi a penalităţilor RADET către ELCEN, care se ridică la 8 mii de miliarde de lei, până la transformarea RADET în societate comercială.

„Vrem să transformăm RADET în societate comercială, să facem un program de reorganizare, de evaluare a patrimoniului, după care grupul de lucru va stabili cum se va face unificarea celor două entităţi, respectiv al ELCEN, care aparţine de Ministerul Economiei şi RADET, regie aflată în subordonarea Primăriei Capitalei”, a explicat viceprimarul Capitalei.

Cookies