Bucurați-vă de Retroparada Primăverii în Parcul Lumea Copiilor din București. Retromobil sărbătorește 25 de ani de spectacol prin cea mai mare expoziție de mașini istorice din România

28 apr. 2023
1914 afișări
Bucurați-vă de Retroparada Primăverii în Parcul Lumea Copiilor din București. Retromobil sărbătorește 25 de ani de spectacol prin cea mai mare expoziție de mașini istorice din România
Bucurați-vă de Retroparada Primăverii în Parcul Lumea Copiilor din București. Retromobil sărbătorește 25 de ani de spectacol prin cea mai mare expoziție de mașini istorice din România. Foto credit: Retromobil Club România

Chiar se face primăvară cu Retroparada care deschide calendarul evenimentelor organizate de Filiala București a Retromobil Club România în acest an. Sâmbătă, 29.04.2023, între orele 10.00 și 13.00, la rotonda din Parcul Lumea Copiilor își dau întâlnire peste 200 de autovehicule istorice ale membrilor filialei București a Retromobil Club România, reunite într-o ediție aniversară #Retromobil25. Evenimentul Retroparada Primăverii 2023 este realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 4. Vedeta Retroparadei este un Ford A fabricat în anul 1929, restaurat șurub cu șurub. Interviu cu Șerban Cornaciu, secretar Retromobil Club România, Filiala București.

Vedeta Retroparadei este un Ford A, fabricat în anul 1929, restaurat șurub cu șurub. Foto credit: Retromobil Club România.

La Retroparada Primăverii din Bucureșți, cea mai mare reuniune de autovehicule istorice din țară, vor fi prezentate autoturisme atestate istoric după standardele FIVA, fabricate între anii ‘20 și ‘90, aflate în colecția membrilor Retromobil Club România filiala București, care tezaurizează cca. 800 de exemplare.

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.

Retromobil Club România împlinește 25 de primăveri cu retroparade, 25 de ani de spectacol automobilistic

Retroparada Primăverii are o tradiție de 25 de ani și reprezintă o ocazie efervescentă și unică de a lua contact cu istoria fenomenului automobilistic mondial din ultimul secol, având o mare putere de atracție pentru publicul de toate vârstele și din cele mai diferite generații. De la copil la bunic, autoturismele de colecție trezesc curiozitatea sau nostalgia retrăirii unor momente importante din viață”, anunță Retromobil Club România. Expoziția va putea fi vizitată gratuit.

Foto credit: Retromobil Club România.

Retromobil Club România – 25 de ani de excelență pe 4 roți

În ultimii 25 de ani, Retromobil Club România a reușit certificarea a peste 8.000 de vehicule istorice și a format o comunitate de 3.700 de membri colecționari, organizată în 41 de filiale județ̦ene, care derulează anual un program de peste 160 de evenimente. “La 25 de ani de la înființarea sa de către 21 de pasionați de vehicule istorice, Retromobil Club România constituie la ora actuală cea mai importantă asociație de profil din țară, fapt ce se datorează celor peste 3.700 de membri și eforturilor considerabile prin care restaurează̆ și întrețin vehicule istorice ce se înscriu în patrimoniul tehnic și cultural național și mondial”, anunță Retromobil Club România.

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.

Automobilul este o parte incontestabilă a progresului uman din ultimii 150 de ani”

B365.ro: La mulți ani Retromobil Club România! De la 21 de membri inițiali, Clubul numără acum 3700, ceea ce este o mare performanță. Ce se va întâmpla în acest an aniversar?

Șerban Cornaciu: “Toate activitățile pe care le vom realiza anul acesta vor fi legate de această aniversare, pentru că este un an în care putem să arătăm ce am făcut pentru comunitate și pentru păstrarea vie a istoriei fenomenului automobilistic din România. Ne gândim la ce putem să facem în continuare, pentru că generațiile se schimbă și automobilul primește o nouă percepție în societatea contemporană. Gândiți-vă la faptul că mai toate comunitățile umane s-au bazat pe automobil pentru a se dezvolta, încă din timpul revoluției industriale din secolul al XIX-lea.Tot ce înseamnă oraș, șosea, infrastructură, toate au fost construite cu ajutorul automobilului. Deci, automobilul este o parte incontestabilă a progresului uman din ultimii 150 de ani”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
Prezența grupului nostru de colecționari încearcă să păstreze vie povestea de la începuturile automobilismului”

Șerban Cornaciu: “În momentul de față, aglomerarea planetei ne face să avem o altă atitudine față de automobil și, din acest punct de vedere, automobilul se duce mai mult către zona de funcționalitate. Este un rezumat a ceea ce reprezenta ideea de automobil, nu mai vorbim neapărat de performanță, de design făcut de un artist celebru sau de o inovație tehnică, pentru că toate s-au făcut la vremea lor, ci pur și simplu, automobilul a ajuns un obiect cu care te miști. Din această perspectivă, prezența grupului nostru de colecționari încearcă să țină vie povestea de la începuturile automobilismului. Revenind la automobilismul românesc, mi se pare foarte important că am avut un automobil în București încă din anul 1884, cel deținut de baronul Barbu Bellu, iar de atunci povestea s-a dezvoltat”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
În anul 1945, Nicolae Malaxa a construit automobilul Malaxa

Șerban Cornaciu: “Românii au fost aproape de automobil chiar în condițiile în care automobilul nu s-a răspândit foarte repede până la începerea producției la Fabrica de la Mioveni, în anul 1969. România era printre primele șase țări din lume în anul 1904, an în care s-a organizat Raliul București-Giurgiu. Au fost atunci 9 echipaje, dar eram printre primele șase țări din lume. La fel, în anul 1935, am construit mașini Ford în București la Uzinele Ford. În 1945, Nicolae Malaxa a construit prima mașină românească, împreună cu inginerul Petre Carp de la IAR Brașov, fabrică încărcată apoi în camioane de trupele de ocupație și trimisă la Moscova”. Despre demolarea Uzinelor Ford un amplu material aici: Hala Uzinei Ford, mândria Bucureștiul interbelic industrial, nu va fi demolată. Monumentul istoric din Floreasca va fi restaurat, spun proprietarii

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
Românii au învățat să călătorească datorită Daciilor”

Șerban Cornaciu: “Românii au început să simtă cu adevărat ce înseamnă automobilul din anul 1969, când s-a produs prima Dacie, chiar dacă acest moment este plasat într-o perioadă care, din punct de vedere politic, nu ne face bucurie să o amintim. Viețile generațiilor de români care au venit după 1969 au fost fundamental influențate de apariția acestui model de Dacia 1300. Românii au învățat să călătorească datorită acestor mașini”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Fordul vedetă, fabricat in anul 1929. Foto credit: Retromobil Club România.
Vedeta evenimentului, un Ford A, fabricat în anul 1929, restaurat șurub cu șurub

B365.ro: La Retroparada Primăverii din acest an aveți o selecție unică de automobile. Ce presupune această unicitate?

Șerban Cornaciu: “Selecțiile se formează spontan. Ce o să vedeți în primăvara acestui an este total diferit de ce ați văzut acum 25 de ani, la prima paradă a Retromobil Club România, în anul 1998, care a fost o paradă de Florii. S-au strâns cei 21 de membri fondatori și au făcut o mică paradă. Acum, Clubul nostru numără 3700 de membri și organizăm o expoziție de peste 200 de exemplare numai în București. Înscrierile sunt în curs, 220 de mașini au fost înscrise până acum. Cea mai veche mașină are 94 de ani, este un Ford A, fabricat în anul 1929. Este o mașină restaurată șurub cu șurub, a fost demontată complet și reconstruită de unul din membrii fondatori ai Retromobil Club România”.

“Vom avea din nou invitat autobuzul Roman Diesel 111 RD. Este o prezență de care ne bucurăm foarte mult la evenimentele din ultimii trei ani, pentru că este un exponat unic”. Foto credit: Retromobil Club România.
La Retroparada Primăverii vine și singurul autobuz fabricat în România, în anul 1978, un Roman Diesel 111 RD care se află în perfectă stare

B365.ro: Ce alte mașini speciale vor fi prezente la Retroparada Primăverii?

Șerban Cornaciu: “Vom avea din nou invitat autobuzul Roman Diesel 111 RD. Este o prezență de care ne bucurăm foarte mult la evenimentele din ultimii trei ani, pentru că este un exponat unic. Aparține unui colecționar, la rândul său unic în România și în Club, deoarece colecționează doar autobuze. Colegul nostru, Alex Constantinescu, are cinci autobuze până acum. Acest autobuz, plasat în paradă, este un spectacol în sine, pentru că odată ce i-ai deschis ușile te-ai trezit în ceea ce însemnau deplasările pe care le făceau bunicii sau părinții noștri prin anii ’80, fie că veneau de la sat la oraș, fie că se duceau la rude la țară sau pur și simplu călătoreau. Da, acela este autobuzul unic, istoric”. Povestea autobuzului unic, aici: Un bucureștean a salvat de la fier vechi ultimul autobuz Roman Diesel din România. Acum merge în turnee cu el

Foto credit: Retromobil Club România.
Foto credit: Retromobil Club România.
Prima ediție de după pandemie a Concursului de Eleganță Sinaia va avea loc în iunie și va aduna cele mai elegante mașini din lume

Șerban Cornaciu: “Anul acesta vom organiza și prima ediție de după pandemie a Concursului de Eleganță Sinaia. Este o tradiție pe care noi am reînviat-o în anul 2011, acesta fiind unul din lucrurile pe care le face acest club. În perioada 1935-1936 au fost câteva evenimente automobilistice extraordinare, de exemplu Raliul București-Sinaia, care se desfășurau sub patronajul Casei Regale. Este un eveniment acreditat de Federația Internațională a Autovehiculelor de Epocă, F.I.V.A, și este de clasa A, deci este în superlativ”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Până acum s-au încris 35 de automobile la Concursul de Eleganță Sinaia

B365.ro: Practic, participă la acest concurs de eleganță cele mai spectaculoase și inedite mașini din lume?

Șerban Cornaciu: “Da, este un concurs internațional, deci vin automobile din toate țările care vor să se înscrie, evident care sunt acreditate de F.I.V.A . Sunt în jur de 30-35 automobile înscrise, pe diferite clase de vechime, și va fi un juriul internațional. Să nu vă gândiți că noi alcătuim juriul și tot noi dăm premiile, pentru că ne cunoaștem cu participanții. Nu, va fi un juriu internațional. Concursul se va desfășura în ziua de 24 iunie, la Palatul Peleș”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Să fim serioși, în anii ’80-’90 românii aveau Dacii, chiar dacă acum, în club, unii dintre colecționarii noștri au mașini străine”

B365.ro: Vor fi multe automobile românești prezente la Retroparada Primăverii, dar și multe străine, foarte frumoase și colorate, am văzut fotografiile. Publicul apreciază mașinile românești?

Șerban Cornaciu: “Automobilele românești sunt și în zilele noastre un punct de atracție, pentru că ele vorbesc despre viața reală a românilor. Să fim serioși, în anii ’80-’90 românii aveau Dacii, chiar dacă acum, în club, unii dintre colecționarii noștri dețin mașini străine. Pe vremea aceea, să ai o mașină străină era doar un vis, iar acest vis unii și l-au împlinit în timp. De aceea, vom veni la Retroparada Primăverii cu amintirile pe care le avem din copilărie puse în aceste capsule ale timpului care sunt Daciile, dar și cu visele împlinite ale colegilor noștri”.

Foto credit: Retromobil Club România.
Retromobil Club România încurajează păstrarea, colecționarea si restaurarea mașinilor istorice din România

Retromobil Club România are misiunea de a cultiva pasiunea pentru fenomenul automobilistic, realizând prin fiecare din evenimentele sale un demers cultural-educativ prin care încurajează păstrarea în stare optimă a vehiculelor istorice de pe teritoriul României, colecționarea și restaurarea acestora. Este singura organizație de colecționari care poate oferi sprijinul tuturor celor care doresc să̆ inițieze un proiect de prezervare a unui autovehicul istoric”, anunță Retromobil Club România.

Foto credit: Retromobil Club România.
Retromobil Club România, păstrătorul unei tradiții naționale automobilistice care a început în urmă cu peste 120 de ani

Construit după̆ principiile grupărilor similare din țările cu tradiție în domeniu, Retromobil Club România a devenit o prezență obișnuită pe scena automobilismului românesc fiind păstrătorul unei tradiții naționale automobilistice care a început în urmă cu peste 120 de ani. Atunci, România s-a înscris în topul primelor 10 țări din Europa ce au introdus automobilul, fiind, totodată̆, cea a șasea țară din lume în care s-au organizat primele curse de automobile (1904). În 2003, Retromobil Club România este acceptat cu unanimitate de voturi ca membru la Adunarea Generală a F.I.V.A. – Federation Internaționale des Vehicules Anciens (fondată în anul 1966, la Paris – recunoscută și de UNESCO) devenind astfel A.N.F. – Autoritatea Națională F.I.V.A. pentru România, singura autoritate în plan național care este abilitată să realizeze procesul de atestare istorică̆ a vehiculelor după standarde internaționale. Evenimentele automobilistice ale Retromobil Club România reunesc în fiecare an pasionați ai fenomenului – membri ai clubului și simpatizați – în ocazii efervescente, de neuitat, în care generații diferite, de la copii la bunici, se reunesc și împărtășesc emoția și bucuria vieții alături de automobile istorice din diferite epoci.

Foto credit: Retromobil Club România.
Programul Retroparadelor Primăverii organizate de filialele Retromobil în acest weekend (29-30 aprilie 2023)

29 Aprilie 2023 Argeș, Pitești, Piața Primăriei Pitești (10:00 – 13:00) 29 Aprilie 2023 Brașov, Brașov, Aleea Tiberiu Bradiceanu sub Tâmpa (11:00 – 15:00) 29 Aprilie 2023 Gorj, Aerodrom Barza, comuna Dănesti (10:00 – 14:00) 29 Aprilie 2023 Hunedoara, Petroșani, Piața Victoria (10:00 – 13:00) 29 Aprilie 2023 Sălaj, Zalău, parcare Hotel Severus (11:00 – 14:00) 30 Aprilie 2023 Buzău, B-dul Nicolae Bălcescu (9:00 – 14:00) 30 Aprilie 2023 Covasna, Centrul Mun. Sfântu Gheorghe (11:30 – 17:00) 30 Aprilie 2023 Vaslui, Vaslui, Centrul Civic (10:00 – 13:00.

Foto credit: Retromobil Club România.

 

Cookies