Bucharest Photofest, cel mai mare festival de fotografie din țară, începe în weekend. 9 zile dedicate artelor vizuale și 25 de evenimente

30 sept. 2022
472 afișări
Bucharest Photofest, cel mai mare festival de fotografie din țară, începe  în weekend. 9 zile dedicate artelor vizuale și 25 de evenimente

Tema ediției de anul acesta a celui mai important festival de fotografie din România este Trust / Încredere. Evenimentul reunește invitați speciali, artiști fotografi din Indonezia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia. Vor fi aproape 30 de evenimente în 10 locații din București: expoziții, proiecții de film, showcases,  dezbateri, ateliere practice, proiecții și instalații video, dar și concerte live. Intrarea este liberă.

Atelier special cu profesori de fotografie de la UNATC

Cea de-a șaptea ediție a Bucharest Photofest, festival-platforma care își propune să transforme fotografia într-un instrument de educație vizuală și să faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională, se deschide pe 1 octombrie, cu un atelier special intitulat Perspective și imagini în medium format și large format, susținut de profesori de la secția Fotografie ai Universitatii Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București iar accesul publicului este liber. Toate evenimentele din program le găsiți aici: https://bucharestphotofest.ro/ .

10 expoziții de fotografie cu lucrări realizate de mari artiști din toată Europa

Bucharest Photofest aduce în 2022 nu mai puțin de 10 expoziții de fotografie care vor putea fi vizitate pe durata festivalului, printre care se numără documentarea impactului inundațiilor din arhipelagul indonezian cauzate de încălzirea globală The land of the sea a fotografei Irene Barlian, Rewired, povestea reconectarii cu natură și cu sinele a Feliciei Simion, seria de portrete Dispatches from Malawi în care fotograful japonez Danilo Arenas a surprins localnici care se folosesc de artă și de creativitate pentru a se angrena în probleme sociale și politice vitale, Greece’s Dirty Secret, proiectul în care fotografă Anna Pantelia din Grecia prezintă viață muncitorilor care mor prematur în fiecare an din cauza poluării cauzate de exploatarea cărbunelui din Ptolemaida, regiunea Macedonia de Vest din Grecia sa  Emotions, expoziția de fotografie de natură a lui Rareș Beșliu (România).

Fotografii care surprind cele mai spectaculoase locuri din lume, de la de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice

De asemenea, vor avea loc și prezentări și sesiuni de storytelling cu fotografii Radu Diaconescu, despre seria să de călătorii ce s-au desfășurat de-a lungul unei decade prin unele din cele mai sălbatice și mai spectaculoase locuri accesibile pe două roți, de la Alpi la Tien Shan, de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice și cu Alin Anghelovici, despre fotografia de călătorie și echipamentul pe care îl folosește, dar și povești despre călătoria în familie documentate foto de Adrian și Roxana Carmaciu.

Masterclass-uri susținute de doi mari fotografi italieni și întâlnire cu un mare fotojurnalist islandez

Pe durata festivalului vor avea loc și masterclass-uri și workshop-uri, două evenimente importante fiind prelegerea susținută online pe 3 octombrie de specialiștii, curatorii și fotografii italieni Alessandra Capodacqua, Donată Pizzi și Steve Bisson cu titlul Empowering the Female Gaze. Italian Women Photographers from the Collezione Donată Pizzi, 1965-2022 și showcase-ul online al fotografului islandez Sigurður Ólafur Sigurðsson, unul dintre invitații de marca ai festivalului, care va povesti despre activitatea sa de fotojurnalist și bogată să experiență în zona fotografiei documentare. Răzvan Ioniță va susține pe 8 octombrie un workshop despre videografie, De la text la video, ce prezintă procesul de la prima idee și până la realizare, concept, tehnică, producție și postproductie, iar Miluță Flueraș va vorbi pe 9 octombrie despre utilizarea obiectivelor Sony în fotografia arhitecturală și de design interior.

Fotografie de stradă și urbană și ture foto pe străzile Bucureștiului

Ediția de anul acesta pune accentul pe multă interacțiune, iar un alt exemple în acest sens, pe lângă atelierele practice despre fotografie, dar și despre videografie, sunt cele două plimbări în oraș pentru fotografie de stradă și urbană, realizate în parteneriat cu fotograful Octavian Pavel, ture foto pe străzile din București în căutare de momente inedite, clădiri și reflexii interesante, întâmplări amuzante, siluete fascinante, dar și de personaje captivante, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte din aria fotografiei de stradă și urbană, reguli de baza de compoziție, trick-uri de surprins imagini cu telefonul, cât și procesul de observare și gândire în perspectiva, abordarea subiectului și relaționarea cu oamenii pe care-i întâlnim pe stradă. Participarea la ateliere și la turele foto este gratuită și se realizează pe baza de înscriere, prin completarea formularului disponibil la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

Proiecții de filme documentare dedicate celor mai renumiți fotografi documentariști stradali

În cadrul Bucharest Photofest publicul va putea viziona și proiecții de film la Deschis Gastrobar: pe 2 octombrie, de la ora 20:00 cherrypicker (r. Ellie Wyatt), lucrarea cu imagini în mișcare a artistei Ellie Wyatt din Londra, care pune la îndoială modul în care fotografia este folosită pentru a valida sistemele de credințe și conspiratiile în cultură noastră suprasaturată de media și Side by side (produs de Keanu Reeves), o examinare aprofundată a modului în care filmul realizat prin tehnici digitale provoacă etalonul setat în realizarea de filme de către filmul tradițional de celuloid. Pe 5 octombrie, de la ora 20:00, se vor putea vedea Forever Yours, realizat de scriitorul, fotograful în tehnică analog și cineastul egiptean Martin Elia, și Picture Stories ( r. Rob West), un lungmetraj documentar ce explorează nouă abordare a portretizarii vieții britanice realizată de revista Picture Post în anii ‘50, prin ochii unora dintre cei mai importanți fotografi documentariști și stradali din Marea Britanie și prin interviuri de arhivă cu fotografi, scriitori și editori ai revistei.

Argentinian Soul, un concert fierbinte cu José Almar

Pe 8 octombrie va avea loc și concertul Argentinian Soul al lui José Almar, un renascentist al secolului 21 – dansator de tango, cântăreț, chitarist, pictor, designer digital, profesor și lista poate continuă iar pe 9 octombrie se aude Sweet Amnesia al Cristinei Lupu, album ce a luat naștere în urmă cu 5 ani, în serile și nopțile albe petrecute cu chitară în brațe, după serviciu; un calup de cântece amestecate, uneori jucăușe, uneori nostalgice, alteori ironice, nervoase, gălăgioase; un one-woman show (voce/chitară) confesiv, o privire pe gaură cheii în lumea unei fete oarecare. Ambele concerte vor avea loc la Victor’s Secret (str. Maria Rosetti nr. 21), intrarea este liberă pe baza de rezervare la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.

Fotografia, instrument de educație vizuală

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală și şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţionala. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualitaţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.

 

Un proiect Alternative-Culture.com. Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest

Plăcut de Radio Guerrilla

Parteneri: SONY România, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Pepsi Max, Lay’s, Bere Times New Român, Deschis Gastrobar, Cărturești, Victor’s Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers Partener video: Panasonic România. Parteneri culturali: Salvați Copiii România, UNHCR România, Institutul Italian de Cultură, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Consulatul Onorific al Islandei la București, Ambasada Suediei la București, British Council, Muzeul Național al Țăranului Român, One World România.

B365.ro, partener la cel mai mare festival de fotografie din România

Parteneri media: UTV, AGERPRES, B365.ro, Pressone, Zile și Nopți, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.

Cookies