Bucharest International Film Festival începe în septembrie. Mai multe producții, în premieră mondială în Capitală luna viitoare

09 aug. 2021
99 afișări
Bucharest International Film Festival începe în septembrie. Mai multe producții, în premieră mondială în Capitală luna viitoare
Bucharest International Film Festival începe în septembrie. Premieri mondiale în Capitală luna viitoare sursa foto: BIFF

Bucharest International Film Festival începe în primele zile de septembrie și se întinde până în data de 12. Astfel, veți avea șansa să urmăriți în premieră mondială producții care au fost deja premiate la diferite festivaluri internaționale de prestigiu, spun organizatorii. Află toate detaliile în rândurile de mai jos.

Bucureştenii pot participa și în acest an la cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF). Aceasta va avea loc între 3 – 12 septembrie 2021, în Capitală. Organizatorii spune că aici vor veni în premieră mondială o serie de filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu. Publicul poate să vizioneze producții ale unor regizori cunoscuți la nivel internațional cum ar fi Andrei Konchalovsky, Gaspar Noe şi Pedro Almodovar

În 3 septembrie începe Bucharest International Film Festival

De asemenea, vor putea viziona atât producţii româneşti, cât şi străine, în cele şapte secţiuni ale festivalului: competiţia oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama, Focus: Grecia, secţiunea istorică „100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României”, Programul Special Spania, Romanian Authors şi Socially United in Cinema.

Secţiunea Panorama din cadrul festivalului de anul acesta este dedicată în primul rând filmelor recente ale unor regizori recunoscuți cum ar fi Andrei Konchalovsky, Gaspar Noe şi Pedro Almodovar şi alţii.

Câteva din filmele care vor fi prezentate în secţiunii Panorama a BIFF

„Dear comrades!”

(2020, r. Andrei Konchalovsky) câştigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2020.

Sinopsis: Când guvernul comunist creşte preţurile la alimente în 1962, muncitorii rebeli din micul oraş industrial Novocherkassk intră în grevă. Masacrul care are loc apoi este văzut prin ochii unui activist de partid devotat.

„Il Peccato”

(2019, r. Andrei Konchalovsky), câştigător al 3 premii ale Academiei Ruse de Film NIKA, ce spune povestea vieţii lui Michelangelo Buonarroti.

Andrei Sergheevici Mihalkov- Konchalovsky este un regizor de film şi teatru şi scenarist rus, care lucrează în Rusia şi Statele Unite ale Americii. Tatăl său a fost scriitorul Sergey Mikhalkov şi fratele lui este Nikita Mikhalkov, care este, de asemenea, un cunoscut cineast rus. Andrei Konchalovski a fost un colaborator frecvent al lui Andrei Tarkovsky la începutul carierei sale. Opera sa i-a adus numeroase premii, printre care Premiul Special al Juriului la Cannes, un premiu FIPRESCI, doi Lei de argint, trei premii Golden Eagle şi un premiu Emmy Primetime.

„Lux Aeterna”

(2019, r. Gaspar Noe), nominalizat în 2019 la Festivalul de Film de la Cannes, prezintă două actriţe, Beatrice Dalle şi Charlotte Gainsbourg, pe un platou de filmare, care povestesc despre vrăjitoare. Un eseu vibrant despre respectul pentru credinţe, meşteşugul actorului şi arta filmului.

Gaspar Noe este un cineast francez de origine argentiniană şi fiul pictorului şi intelectualului argentinian Luis Felipe Noe. A absolvit Colegiul Naţional Louis Lumiere şi este profesor invitat de film la Şcoala Europeană de Absolvenţi din Saas-Fee, Elveţia. Trei dintre filmele sale prezintă personajul unui măcelar fără nume interpretat de Philippe Nahon: „Carne”, „I Stand Alone” şi (într-un cameo) „Irreversible”. „Carne” a fost premiat cu premiul criticii la cel de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Fantastic Yubari în 1994.

„The Human Voice” (2020, r. Pedro Almodovar), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneţia, spune povestea unei femei care urmăreşte cum trece lângă valizele fostului ei iubit (care ar trebui să vină să le ia, dar nu ajunge niciodată) şi lângă un câine neliniştit care nu înţelege că stăpânul său l-a abandonat.

Pedro Almodovar Caballero este un regizor, scenarist şi producător de film spaniol. Almodovar este, fără îndoială, cel mai de succes şi cunoscut internaţional cineast spaniol din generaţia sa. Filmele sale, marcate de naraţiuni complexe, folosesc codurile melodramei şi folosesc elemente ale culturii pop, melodii cunoscute, umor ireverenţial, culori puternice, decor lucios şi teme LGBT. Dorinţa, pasiunea, familia şi identitatea sunt printre temele cele mai răspândite ale lui AlmodĂłvar. Filmele sale se bucură de un spectacol internaţional şi a devenit o figură importantă pe scena cinematografiei mondiale.

„A Woman at Night”

(2020, r. Rafael Kapelinski), în premieră mondială la Bucharest International Film Festival.

Sinopsis: O femeie din China, proaspăt sosită în Londra şi în nevoie de bani, porneşte o afacere dubioasă, care constă în vizite nocturne la vechiul apartament al unui criminal în serie. Conectându-se la o lume de personaje interlope, îşi dă seama că oamenii care doresc să viziteze un astfel de loc ar putea fi la fel de periculoşi ca fostul său proprietar…

Primul scurtmetraj al lui Rafael Kapelinski, „Emily Cries”, a câştigat premii la peste douăzeci şi cinci de festivaluri, inclusiv la Brest şi Austin. În 2009, a câştigat Cannes: Cinefondation Residence iar debutul său în lungmetraj, „Butterfly Kisses” a fost nominalizat pentru cel mai bun debut şi a câştigat Ursul de cristal la Berlin în 2017. „A Woman at Night” este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului.

Mai multe detalii despre filmele alese, pe https://www.biff.com.ro/.

Ce este Bucharest International Film Festival

Bucharest International Film Festival este prima competiţie cinematografică de film de lung metraj organizatăBucurești. Organizatorii spune că a apărut drept un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film.

Cookies