35 de percheziţii au loc, astăzi (miercuri, 12 iulie) în Bucureşti şi în Ilfov, într-un dosar care vizează tranzacţii cu imobile şi terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice.
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) informează că este vorba despre tranzacții succesive de vânzare-cumpărare, făcute prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate
Într-un comunicat citat de News.ro, IGPR precizează că, în acest dosar, acuzaţiile sunt de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii, iar persoanele cercetate ar fi obţinut astfel venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
”stăzi, 12 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu cei ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, efectuează 35 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii.
Ancheta de până acum arată că tranzacțiile ilegale și succesive au fost făcute în ultimii 5 ani (din 2018 și până în prezent). E vorba despre clădiri și terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice (respectiv al unui consiliu). Hotărârile judecătorești definifive falsificate pe baza cărora s-au făcu tranzacțiile arătau, în mod nereal, faptul că „proprietarii” iniţiali ar fi dobândit imobilele în cauză „în baza uzucapiunii de 30 de ani”.
Potrivit polițiștilor, aceste imobile din București, intabulate în baza actelor false, ar fi fost vândute către persoane interpuse. În unele cazuri, au erau vândute mai departe către cei care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credinţă. Cumpărătorii de bună credință ar fi dat sume uriașe pe terenuri care, de fapt, nu aparțineau vânzătorilor, ci statului.
IGPR mai transmite că, astfel, membrii acestei adevărate rețele ar fi obţinut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
Anchetatorii caută acum și bunuri care ar putea fi sechestrate, pentru recuperarea prejudiciului.