BREAKING | YouTube și Facebook interzic Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin au BAN în toată Europa

01 mart. 2022
420 Afișari
BREAKING | YouTube și Facebook interzic Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin au BAN în toată Europa
BREAKING | YouTube și Facebook interzic Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin au BAN în toată Europa

Decizia giganților TECH Facebook și YouTube de a interzice canalele media oficiale ale lui Vladimir Putin este una pe care care tot mai multe voci au cerut-o aproape imediat după ce armata rusă a invadat Ucraina. Anunțul vine la o zi după ce Facebook a blocat posibilitatea de monetizare pentru RT și Sputnik și în contextul în care hackerii atacă în mod constant site-uri rusești ale instituțiilor media oficiale și de propagandă, dar și site-uri ale mai multor instituțiilor de stat de la Moscova.

RT și Sputinik au BAN pe Facebook și YouTube în UE și UK

Deciziile anunțate azi de YouTube și Facebook sunt cele mai recente dintr-o serie de restricții tehnologice impuse propagandei de la Moscova. YouTube, platforma video deținută de Google, a anunțat că interdicția a intrat în vigoare imediat, inclusiv în Marea Britanie, dar a precizat că ar putea dura ceva timp pentru ca blocarea să devină pe deplin efectivă.

Anterior, gigantul tehnologic limitase capacitatea RT și a altor canale rusești de a câștiga bani pentru reclamele care apar în conținuturile video pe care acestea le încarcă pe YouTube. Anunțul a fost făcut de Google Europe:

Din cauza războiului care se desfășoară în Ucraina, blocăm canalele YouTube conectate la RT și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat. Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide.

BREAKING | YouTube și Facebook interzic Russia Today și Sputnik. Canalele oficiale de propagandă ale lui Putin au BAN în toată Europa
Mesajul YouTube când încerci să accesezi, azi, din România, RT: „Acest canal nu e disponibil în țara ta”

La rândul său, Meta – compania-mamă a Facebook – a anunțat că a blocat ambele organizații media, care sunt considerate purtători de cuvânt ai regimului președintelui rus Vladimir Putin.

Facebook: Guverne UE au solicitat să luăm măsuri

Fostul vicepremier al Marii Britanii, sir Nick Clegg, care acum este vicepreședinte pentru afaceri globale al companiei Meta, a declarat că au existat solicitări din partea guvernelor pentru a lua măsuri suplimentare împotriva presei susținute de statul rus.

Am primit solicitări de la un număr de guverne și UE de a lua măsuri suplimentare în legătură cu mass-media rusă controlată de stat. Având în vedere natura excepțională a situației actuale, în acest moment vom restricționa accesul la RT și Sputnik în UE.

Nick Clegg a adăugat că Meta va continua să lucreze îndeaproape cu guvernele în această problemă.

Toate acestea înseamnă că paginile de Facebook ale RT (Russia Today) și Sputnik nu sunt vizibile pe Youtube, Facebook sau Instagram în UE și că, în curând, vor „dispărea” și în Marea Britanie.

Propaganda rusă este și ținta Anonymous

Între timp, Anonymous – faimoasa organizație internațională de hacking – a lansat un „război cibernetic” cu mass-media lui Putin, cu site-urile de socializare și cu un radiodifuzor susținut de Kremlin.

Anonymous a vizat agențiile de presă de stat ruse TASS, Fontanka și Kommersant, precum și RT, care este canalul TV susținut de Kremlin, dar și site-ul web al Kremlinului.

Aseară, Anonymous anunța că a spart mai mult de 1500 de site-uri ale Guvernului de la Moscova, ale unor bănci, companii și instituții media rusești. 

Moscova a fost acuzată că a produs videoclipuri cu „știri false” în stil hollywoodian pentru a aprinde tensiunile cu Ucraina. Dezinformarea despre conflict include ideea că soldații ucraineni sunt „naționaliști radicali” care apără un genocid împotriva rușilor, că victimele civile din Ucraina nu sunt, de fapt, ale soldaților ruși, ci chiar ale ucrainenilor și că invazie nu e, de fapt, nici invazie, nici război, ci o „operațiune militară” de pace.

Cookies