BREAKING | Ultimatumul de la Linia 5. Constructorul Mari-Vila dă PMB 2 săptămâni să-și plătească datoriile. „Am făcut cam 50%, mai mut din banii noștri, dar nu mai putem”

09 iul. 2024
548 afișări
BREAKING | Ultimatumul de la Linia 5. Constructorul Mari-Vila dă PMB 2 săptămâni să-și plătească datoriile.
BREAKING | Ultimatumul de la Linia 5. Constructorul Mari-Vila dă PMB 2 săptămâni să-și plătească datoriile. "Am făcut cam 50%, mai mut din banii noștri, dar nu mai putem" | Sursă foto: Info Trafic București și Ilfov -Facebook

Lucrările la șantierul de la linia 5 au fost sistate de luni, data de 8 iulie 2024, după ce constructorul a anunțat că Primăria Capitalei nu a achitat plățile scadente până la acest moment.

Anunțul a fost făcut de firma contactată pentru execuție, prin intermediul unor afișe ce au fost montate în zona șantierului.

Constructorul de la linia 5 dă PMB 2 săptămâni să-și plătească datoriile

Conform celor transmise de firma contractată, Mari-Vila, șantierul va fi închis pentru 2 săptămâni, iar PMB a fost notificată de această decizie de a sista lucrările cu 2-3 zile înainte de implementarea ei.

Marin Mandrila, proprietarul firmei de construcții Mari-Vila, a declarat pentru G4Media.ro că la această dată lucrările sunt finalizate în proporție de aproape 50%, iar ce era mai greu a fost deja realizat:

Lucrarea este făcută cam 50%, pentru că greul au fost demontarea, săpătura, cilindrarea, acum venim cu traverse, șină și turnăm beton și asfalt și am terminat. Stâlpii sunt puși toți, deci stăm foarte bine, cam 50%, și primăria ne-a plătit din 160 mil de lei, doar puțin peste 6 mil de lei. Am putut să ducem atât cât am putut, dar nu mai putem.

Cele transmise de firmă se susțin și ce declarațiile făcut de primarul general, Nicușor Dan. Acesta anunța în 20 iunie că lucrările sunt într-un stadiu bun și că ar putea fi finalizate chiar mai devreme.

Lucrările au început în februarie, termenul de execuție este de un an, dar suntem optimiști că vor fi finalizate mai repede. 

Patronul firmei Mari-Vila a mai declarat și că nu are un motiv pentru care și-ar dori să țină lucrările pe loc, însă se află în datorii și trebuie să plătească furnizorii. Acesta mai declarat și că, până acum, compania sa nu a întârziat lucrările executate în România:

Efectiv acum am de plătit la austrieci, la polonezi șina, am de plătit la furnizorii din România amortizoarele. Eu am plătit cât am avut bani, dar nu pot să susțin atât de mult.

Pe lângă asta, unul dintre cele mai importante șantiere deschise în acest moment în Capitală se realizează cu o economie față de costurile estimate inițial.

Am prevăzut și bani pentru utilități, dar nu a fost cazul de mutat sau înlocuit și atunci o să fie o economie substanțială de bani. Când am început lucrările în februarie, au zis că nu sunt probleme cu banii. Dumneavoastră să aveți forță de muncă, mi-au spus de la primărie. Noi am avut forță de muncă dar ei nu au bani, a declarat Marin Mandrila.

În notificarea ce a fost făcută către PMB cu câteva zile înainte de suspendarea șantierului, firma a informat că din cauza neplății sumelor restante, nu are bani să achite datoriile către furnizori. În consecință, nu poate finaliza lucrările contractate.

Valorarea lucrările executate pe firma contractată este de 41.313.406,62 lei ( 25,8% din valoarea contractului și 40% stadiu fizic executat). PMB a achitat doar 6.571.497,7 lei.

Într-un răspuns oferit de Primărie pentru b365.ro s-a anunțat că există banii necesari. De asemenea, s-a anunțat că Nicușor Dan va discuta în aceste zile cu consilierii generali, iar ulterior antreprenorul va fi plătit:

Referitor la situația șantierului de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului liniei 5, facem următoarele precizări:

Primăria Municipiului București are bugetul necesar pentru finalizarea lucrărilor.

Primarul General discută zilele acestea cu consilierii generali despre proiectul de rectificare bugetară care va fi pus pe ordinea de zi în următoarea ședință de Consiliu.

Ulterior aprobării, facturile restante vor fi achitate antreprenorului.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies