BREAKING Timișoara a rămas fără apă caldă. Spitalele sunt fără căldură

26 oct. 2021
136 Afișari
BREAKING Timișoara a rămas fără apă caldă. Spitalele sunt fără căldură

Timișoara a intrat marți într-o criză energetică, care înseamnă sistarea livrării de apă caldă și căldură în locuințe și spitale, după ce compania de gaze nu s-a înțeles cu municipalitatea asupra prețului. Primarul face un apel public la companii nationale să ajute Colterm si anunță că trebuie să dubleze facturile timișorenilor la căldură și apa caldă.

Furnizarea energiei termice s-a oprit în Timișoara. Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat că în jur de 50.000 de abonați din Timișoara, între care spitale, școli și alte instituții rămân de marți fără căldură și apă caldă.

Negocierile purtate cu mai multe companii pentru a furniza gaz s-au dovedit un eșec, astfel ca, marți la ora 12.00, după o amânare de o zi, E.On a oprit robinetul, asa cum anuntase înca de săptămana trecuta, scrie presa locală.

„Acest lucru înseamnă că în Timisoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, și mai rău, toate spitalele vor rămâne fără caldură și apă caldă. Situatia este, din fericire, mai bună la Victor Babes, care are o centrala proprie, și la fel si Maternitatea Odobescu, care are o centrală care se va porni”, a anunțat primarul Timișoarei Dominic Fritz.

Primarul Dominic Fritz a convocat la ora 15.00 Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta la Timisoara.

Primarul Timișoarei Dominic susține acum o conferință de presă, în care face apel la Guvern pentru a soluționa „fără culoare politică” situația gravă în care a ajuns Timișoara.

Declarațiile primarului Dominic Fritz:

Primarul face un apel public la companii nationale să ajute Colterm si anunță că trebuie să dubleze facturile timișorenilor la căldură și apa caldă.

„Compania Delgaz Grid a oprit distributia gazului si compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am primit pana acum 2 ore, am stat in negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care pana la urma ne-a dat un raspuns negativ. Asta inseamna ca momentan Colterm nu are o companie care sa vrea sa furnizeze gaze naturale. Asta vine intr-un context de criza de gaze la nivel european. Majoritatea companiilor spun ca nu au cantitatile necesare pentru a furniza constant.

Sunt cateva companii care au spus ca pot sa furnizeze prin sistem de plata in avans si ei la randul lor incearca sa cumpere gazul pe care il gasesc pe piata si pot sa ni-l furnizeze noua. Dar la preturile actuale, de cateva milioane de lei pe zi, nu avem cum sa semnam contractul.

Asta inseamna ca in Timisoara in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura si, si mai rau, toate spitalele vor ramane fara caldura si apa calda. Situatia este, din fericire, mai buna la Victor Babes, care are o centrala proprie, si la fel si Maternitatea Odobescu, care are o centrala care se va porni.

Am informat si prefectul si ministrul Energiei si sunt in contact cu ei pentru a gasi o solutie in aceasta situatie. La ora asta se discuta si in parlament o solutie pentru CET-urile Romaniei.

Voi convoca o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la ora 3.00 , la care am invitat si managerii de spitale pentru a discuta situatia si binenteles ca in continuare suntem in discutii cu furnizorii si incercam sa gasim solutii. Aceste solutii se pot baza pe 3 surse de finantare – tariful platit de populatie, bugetul local si bugetul de stat.

Cautam solutii pentru a reduce cat de mult se poate consumul de gaz si sa trecem cat mai mult pe carbune. Am cerut carbune si din rezerva de stat.

Scopul este sa incercam sa negociem o cantitate de gaz mult mai mica, sa incercam sa functionam pe carbune si sa reintram cu niste intervale in care Colterm ar putea sa produca caldura si apa calda.

Stiu ca este o veste devastatoare pentru multi timisoreni, pentru cei care sufera in spitale, pentru medici si asistenti, care oricum sunt epuizati, pentru toti cei care stau acasa, si pot sa spun ca vom face tot posibilul pentru a trece peste aceasta perioada si sa repornim caldura in Timisoara cat de repede posibil”, a declarat primarul Timisoarei Dominic Fritz.

„Fac un apel catre furnizorii de gaz din Romania, mai ales catre companiile de stat, Romgaz, Electrica, de exemplu, sa ne ajute in aceasta situatie. Eu sunt dezamagit de decizia E.On, dupa ani de zile in care timisorenii au platit facturi. Sunt dezamagit de aceasta decizie crunta, care are consecinte pentru multi dintre timisoreni.

In acelasi timp, astazi instanta a si deschis procedura de insolventa pentru Colterm. Insolventa inseamna ca acum compania poate sa se concentreze tocmai pe plata facturilor curente si nu mai trebuie sa dea banii ce-i are pe datoriile istorice si sper ca asta ne va ajuta sa gasim inclusiv o solutie.

Eu sunt foarte constient ca in acest context, sa anunt si o propunere de majorare a tarifului poate sa para absurd, dar tocmai pentru ca Colterm a vandut mult sub pretul pietei ne-a adus in situatia in care suntem. Tocmai faptul ca aceasta diferenta a fost rostogolita, a fost lasata ca datorii, asta e motivul pentru care s-a intrat acum in insolventa.

Cred ca este necesar sa adaptam tariful, Colterm a facut un calcul si a spus ca ar trebui sa se tripleze, e destul de evident ca o triplare nu ar fi realist sau suportabil de catre populatie, de aceea propunerea mea este de o dublare, ceea ce stiu ca inca este mult, dar cred ca este un pas necesar pentru a creste increderea furnizorilor ca Colterm poate sa incaseze si sa plateasca pretul real„, a mai spus Dominic Fritz.

 

Tags:
Cookies