BREAKING | Taxele și impozitele locale din București, majorate cu rata inflației. Scumpire cu aproape 14%, aprobată în ședința CGMB | UPDATE

24 apr. 2023
644 Afișari
BREAKING | Taxele și impozitele locale din București, majorate cu rata inflației. Scumpire cu aproape 14%, aprobată în ședința CGMB | UPDATE
BREAKING | Taxele și impozitele locale din București, majorate cu rata inflației. Propunerea de scumpire cu aproape 14%, pe ordinea de zi a CGMB. Sursa foto: Agerpres

Taxele și impozitele locale din București vor fi majorate cu aproape 14% (13,8%) în 2024. Proiectul de hotărâre este pe ordinea de zi a Consiliului General și urmează să fie votat în ședința de joi, 27 aprilie.

UPDATE, 27 aprilie: Proiectul de hotărâre a fost aprobat joi de CGMB.

Se majorează impozitele cu rata inflației, nicio altă majorare, a explicat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, fiind prezent în sală.

Știrea inițială

Taxele și impozitele locale din București, majorate pentru 2024

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) sunt 55 de proiecte, printre care și „Proiect de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în municipiul București, începând cu anul 2024”.

13,8% reprezintă rata inflației din anul 2022.

Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local și se aplică în anul fiscal urmator. La nivelul municiptului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltarii, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%, potrivit Referatului de Specialitate consultat de Economedia.

Bonificația de 10% va rămâne valabilă pentru bucureștenii care aleg să-și plătească taxele și impozitele până la data de 31 martie.

Cât vor plăti bucureștenii în plus

Conform Economedia, pentru impozitul auto, în cazul mașinilor cu motoare de până la 1.600 centimetri cubi, proprietarii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi. Pentru mașinile cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi, șoferii vor plăti 25 de lei pentru fiecare 200 centimetri cubi. Pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi, până la 2.600 cc, șoferii vor plăti 97 de lei pentru fiecare 200 cc.

Și închirierea locurilor de parcare de reședință, în funcție de zonă, ar putea să se scumpească cu 14 procente.

În 2023, bucureștenii care locuiesc în apartamente cu 3 camere, au de achitat un impozit de aproximativ 250 de lei, iar anul viitor impozitul ar putea ajunge la 290 de lei, potrivit sursei citate.

Cookies