BREAKING | Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită

13 mai 2022
3630 Afișari
BREAKING |  Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită
Sorin Oprescu, condamnat la inchisoare cu executare | Sursa foto: Agerpres

Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție; mai exact, pentru luare de mită.

Sentința este definitivă a fost pronunțată astăzi de Curtea de Apel București Instanța a decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Închisoare cu executare pentru Sorin Oprescu. Acuzațiile

Fostul primar general al Capitalei a fost acuzat și judecat pentru trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. 

Într-un flagrant din anul  2015, Sorin Oprescu a fost prins primind  25.000 de euro de la un  fost director de la Administrația Cimitirelor. La percheziții desfășurate atunci la locuința lui, pe lângă cei 25.000 de euro, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul primar nu le-a putut justifica în fața anchetatorilor.

Anchetatorii DNA au mai susținut în fața judecătorilor că, de la sfârșitul anului 2013,  Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa. Grupul, a spus DNA, avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, cum ar fi dare şi luare de mită din sume provenite din bugetul municipalităţii. 

Procesul lui Oprescu – 7 ani la tribunal

Procesul în care fostul primar general al Capitalei a fost judecat pentru fapte de corupție a început la  sfârșitul anului 2015. Așadar, sentința definitivă dată azi de Curtea de Apel București astăzi vine după aproape 7 ani.

Prima decizie fost dată  în anul 2019, când Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare. Atunci, atât procurorii, cât și apărarea au făcut apel la decizia instanței, iar apelul a fost admis la Curtea de Apel, care astăzi și-a anunțat  decizia.

Alte sentințe în „Procesul Oprescu”

În același proces în care Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, Curtea de Apel București a mai dat următoarele sentințe:

  • Fostul director din Primăria București, Popa Bogdan Cornel –  11 ani și 6 luni de închisoare.
  • Fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca–  7 ani și 2 luni închisoare.
  • Fostul director al Direcţiei economice din Primăria Generală, Mircea Octavian Constantinescu  – 6 ani și 10 luni închisoare.
  • Fostul director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Ruxandra Avasiloae  –  2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare
  • Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti – la 4 ani închisoare
  • Albu Romeo – 6 ani de închisoare
  • Niță Ion – 7 ani şi 10 luni închisoare
  • Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 6 ani şi 6 luni închisoare

STIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

 

Cookies