BREAKING | Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj. ITIA a făcut anunțul oficial

12 sept. 2023
377 afișări
BREAKING | Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj. ITIA a făcut anunțul oficial
BREAKING | Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj. ITIA a făcut anunțul oficial. FOTO: Inquam Photos / Melinda Nagy

Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a anunțat marți, 12 septembrie 2023, că Simona Halep este suspendată 4 ani pentru dopaj. Un tribunal independent a luat această decizie.

Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj

La sfârșitul lunii iunie, dubla campioană de Grand Slam a fost audiată de către tribunalul Sport Resolutions, iar marți, 12 septembrie 2023, și-a aflat pedeapsa în scandalul de dopaj: românca este suspendată 4 ani, ca urmare a testului pozitiv cu Roxadustat de la US Open 2022.

Într-un comunicat oficial, ITIA a anunțat că un tribunal independent a decis ca Simona Halep să fie suspendată vreme de 4 ani pentru încălcarea programului anti-doping.

Halep a fost suspendată provizoriu încă din octombrie 2022, iar tribunalul a decontat această suspendare din perioada de ineligibilitate. Suspendarea româncei va dura de la data de 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026.

Decizia nu este definitivă. Fostul număr unu mondial o poate ataca cu apel.

Comunicatul ITIA

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel, a transmis ITIA în comunicat, conform Eurosport.

Cookies