Decizia Elveției de a se alătura țărilor care impun sancțiuni economice și, mai ales, financiare Rusiei este o lovitură seriosă pentru Moscova, în general, și pentru Vladimir Putin, în special. Inclusiv bunurile pe care Putin le are în Elveția sunt supuse sancțiunilor.
Decizia de a bloca banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei a fost anunțată după reuniunea Consiliului Federal al Elveției, format din șapte membri, scrie Reuters. Este o decizie care rupe, cumva, tradiția de neutralitate a Elveției în ceea ce privește conflictele.
Guvernul elvețian a avut o ședință extraordinară pentru a discuta exact acest lucru – sancțiunile elvețiene împotriva Rusiei. E o reuniune extraordinară care a fost anunțată de președintele și, în același timp, ministrul de externe elvețian, Ignazio Cassis, iar anunțul a venit după intensificarea criticilor la adresa aparenta inacțiune a guvernului.
Inițial, guvernul elvețian a refuzat să înghețe conturile bancare ale lui Vladimir Putin și ale oligarhilor apropiați și a decis să nu se alinieze altor restricții hotărâte de UE după ce Rusia a invadat Ucraina
Potrivit estimărilor oficiale, scrie Euractiv, băncile elvețiene găzduiesc aproximativ 11 miliarde de dolari în depozite rusești. Asta înseamnă că în băncile elvețiene se află aproximativ 30% din toate depozitele rusești de peste mări. În plus, aproximativ 80% din comerțul rusesc cu resurse este gestionat de intermediari financiari elvețieni.
Diversitatea sancțiunilor și viteza cu care ele au fost decise de comunitatea internațională se simt deja în Rusia; rubla s-a devalorizat violent – a pierdut 40% în raport cu dolarul, Banca Centrală de la Moscova a mărit semnificativ dobânda la cheie, iar toate avioanele din Rusia au interdicție să străbată spațiul aerian al UE, dar și să aterizeze ori să decoleze pe / de pe aeroporturi din Uniunea Europeană.