„Cum au fost posibile Azilele Groazei?” este, de fapt, întrebarea cea mai importantă din spatele oricărei discuții despre ororile din aceste centre pentru bătrâni din Voluntari și Afumați. Și, de fapt, nu numai de aici.
Cu atât mai mult cu cât, de când a izbucnit scandalul, în fiecare zi apar informații despre o veritabilă istorie a sesizărilor care au existat și au fost trimise către diverse insituții locale și, mai nou, naționale.
Acum, după izbucnirea scandalului, Nicolae Ciucă spune că nu a primit nicio informare despre Azilele Groazei în timp ce era premier. Acum președintele Senatului, Ciucă spune răspicat că n-a primit nimic, după cum reiese și din această declarație, citată de Digi24:
Știți foarte bine activitatea mea. De fiecare dată când am avut astfel de informări sau sesizări am luat măsuri în consecință. Ca atare, nu am avut astfel de informări și sunt convins că indiferent de ce instituție a fost vorba, indiferent de ce nivel de conducere ar fi fost vorba, și atunci și acum, măsurile trebuie să fie aceleași. (…) Ce s-a întâmplat în azilele groazei este absolut incredibil și inadmisibil, de aceea, în discuțiile pe care le-am avut, atât la nivelul conducerii partidului, cât și discuțiile pe care le vom susține în continuare, acestea trebuie să fie de intransigență maximă
Lucrurile n-au stat, însă, chiar așa. Centrul de Resurse Juridice, citat de Hotnews, arată că s-a adresat Guvernului condus de Nicolae Ciucă încă din luna februarie 2023, cu adresă către premier, căruia i-a cerut să ia măsuri în lipsa acțiunilor din partea Ministerului Muncii și a celorlalte autorități sesizate anterior.
CRJ spune:
Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre. Totoadată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București.
CRJ mai spunea:
Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercertarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri. În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie. Spercăm ca Prim-ministrul să nu redirecționeze sesizarea CRJ către Ministerul Muncii sau Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.”, scria în data de 2 martie 2023 CRJ.
Sesizarea trimisă de Centrul de Resurse Juridice, un ONG pentru drepturile omului, avea atașate rapoartele de monitorizare făcute de această organizație la cele 3 azile din Ilfov și răspunsurile prin care Ministerul Muncii și ANPIS susțineau că nu au identificat probleme.
Că „toți știau!” este, de la o zi la alta, tot mai evident. Locuitorii din Voluntari care trăiesc lângă unul dintre azilele din Voluntari fac sesizări din primele zile în care aici au fost aduși beneficiari. Au reclamat, în zadar, că oamenii gem și urlă, că nu au mai fost lăsați să iasă în curte. Vecinii sunt, de mai bine de un an, reprezentați și de avocatul Silviu Munteanu, omul de la care au pornit și investigațiile jurnalistice.
Pe același subiect, citește și: