BREAKING | Rușii rămân fără carduri. VISA și Mastercard au anunțat, azi-noapte, că suspendă toate operațiunile lor în Rusia

06 mart. 2022
1069 Afișari
BREAKING | Rușii rămân fără carduri. VISA și Mastercard au anunțat, azi-noapte, că suspendă toate operațiunile lor în Rusia
BREAKING | Rușii rămân fără carduri. VISA și Mastercard au anunțat, azi-noapte, că suspendă toate operațiunile lor în Rusia

Două efecte au aceste decizii anunțate, azi-noapte, de giganții VISA și Mastercard, care suspendă toate operațiunile lor din Rusia. Ambele companii spun că au hotărât astfel din același motiv: invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Interdicțiile VISA și Mastercard, în vigoare „în câteva zile”

În primul rând, suspendarea operațiunilor transformă în niște cartele inutile din plastic orice card bancar din Rusia. Rușii nu mai pot plăti cu cardurile, nu mai pot scoate nici măcar o rublă de la bancomat, nu mai pot cumpăra online folosind un card atașat tranzacției. Cel de-al doilea efect major: cardurile emise de băncile ruse nu vor mai putea fi folosite în străinătate

În comunicatul său, VISA spune că va întrerupe tranzacțiile din Rusia „în următoarele zile. Din momentul implementării interdicției  cardurile emise în Rusia nu vor funcționa în străinătate, iar cardurile emise în străinătate nu vor funcționa în Rusia. VISA își și argumentează decizia, prin vocea directorului general al companiei, Al Kelly:

Suntem obligați să acționăm astfel, din cauza invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori.

La foarte puțină vreme după anunțul VISA, Mastercard a venit cu un comunicat aproape identic. Compania a spus despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei că este  „șocant și devastator” și că interdicția Mastercard va fi similară cu cea a VISA: 

Prin această acțiune, cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi susținute de rețeaua Mastercard. Și orice card Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau la bancomatele din Rusia. (…) Au fost și vor continua să fie zile foarte dificile – mai ales pentru angajații noștri și familiile lor din Ucraina, pentru colegii noștri care au rude și prieteni în regiune, pentru colegii noștri din Rusia și pentru noi, ceilalți, care privim de la distanță.

Presiunea sancțiunilor împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina

De când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina, state, organizații internaționale, dar și companii au anunțat, aproape în fiecare zi, sancțiuni împotriva Rusiei.

UE și NATO au închis spațiul aerian pentru companiile aviatice rusești. Avioanele Rusiei nu pot ateriaza pe și nu pot decola de pe aeroporturi europene și americane și nici nu pot zbura deasupra țărilor din UE și nici deasupra SUA.

De asemenea,  SUA, Marea Britanie și UE au decis să înghețe activele președintelui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, dar și pe cele ale mai multor oligarhi ruși apropiați regimului de la Kremlin. Alți aliați, inclusiv Elveția, Japonia, Canada, Australia și Coreea de Sud, au adoptat, și ele sancțiuni.

În același timp, Facebook și YouTube au blocat Russia Today și Sputnik, canalele media ofiicale, considerate principalele mijloace de propagandă ale Kremlinului. Replica lui Putin: a blocat accesul la Twitter, Facebook și YouTube pe teritoriul Rusiei.

 

 

 

Cookies