BREAKING | Rusia bombardează coridoarele umanitare, acuză Ucraina. „Rușii n-au încetat focul, nu putem să evacuăm civilii”

05 mart. 2022
571 afișări
BREAKING | Rusia bombardează coridoarele umanitare, acuză Ucraina.
BREAKING | Rusia bombardează coridoarele umanitare, acuză Ucraina. "Rușii n-au încetat focul, nu putem să evacuăm civilii" | Foto generic; sursa; Unsplash

Rușii au încălcat acordul de încetare a focului și trag direct pe coridoarele umanitare pe care ar trebui să fie evacuași civilii.

Viceprimarul lui Mariupol anunță că, în aceste condiții, au decis să mute cetățenii înapoi și să oprească evacuarea, deoarece nu este sigur ca oamenii să mai fie pe străzi.

„Rușii bombardează coridoare umanitare, evacuare a fost amânată”

Serhiy Orlov a declarat, pentru BBC, că sunt bombardamente continue în Mariupol, că orașul este în continuare bombardat, la fel și de-a lungul rutei de evacuare convenite cu rușii, lângă orașul Orikhiv:

Nu este sigur să mergi pe acest drum din cauza luptelor care nu au încetat. Oamenii au spus întâi că bombardamentele au încetat pentru scurt timp, dar apoi au fost reluate și se folosesc în continuare artileria grea și rachete pentru a bombarda Mariupol. Oamenii sunt foarte speriați, (…) Înțelegem că (încetarea focului, nota red.) nu este respectată de partea rusă și distrugerea orașului Mariupol continuă. Am decis să aducem înapoi localnicii, pentru că nu sunt în siguranță pe străzi..

Viceprimarul din Mariupol mai declară că Guvernul ucrainean vorbește deja cu oficialii ruși despre încălcarea acordului de  încetare temporară  focului, spune el, iar negocierile sunt în desfășurare.

În acest moment, evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, potrivit primăriei Mariupol. Autoritățile locale au decis amânarea evacuării, precizează și The Guardian. Localnicii au fost duși i înapoi în adăposturi și li s-a cerut să aștepte îndrumări ulterioare privind evacuarea.

Încetarea temporară a focului. Ce promisese Rusia

Moscova anunțase un armistițiu temporar. Anunțase că li se va permite civililor să părăsească în siguranță oraşul-port Mariupol, aflat în sudul Ucrainei, sâmbătă, în intervalul orar 12:00-17:00, ora Moscovei (11:00-16:00, ora României) 

Primăria din Mariupol anunțase, la rândul său, că evacuarea urma să fie făcută cu autobuze municipale care urmau să plece din trei puncte din oraş, dar şi cu autoturisme particulare, dar că toate vehiculele trebuie să respecte cu strictețe o anumită rută prestabilită. 

Cookies