BREAKING | Rusia a părăsit oficial Consiliul Europei. Ce urmări are această decizie

15 mart. 2022
864 afișări
BREAKING | Rusia a părăsit oficial Consiliul Europei. Ce urmări are această decizie
BREAKING | Rusia a părăsit oficial Consiliul Europei. Ce urmări are această decizie. Sursa foto: Unsplash

Rusia a părăsit marți în mod oficial Consiliul Europei, evitând astfel o eventuală expulzare a delegației ruse de la Strasbourg din cauza invadării Ucrainei. Organul de supraveghere continental are ca scop urmărirea respectării drepturilor omului și respectarea statului de drept în toate statele membre.

Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei începând de marți, 15 martie. Statul condus de Vladimir Putin a decis să părăsească voluntar această organizație, evitând o posibilă expulzare ca urmare a invaziei pe care Rusia a început-o în Ucraina în data de 24 februarie, conform Antena 3 .

Rusia a părăsit oficial Consiliul Europei. Drepturile de reprezentare i-au fost suspendate imediat după invadarea Ucrainei

Anunțul părăsirii Consiliului European de către Rusia a fost făcut de șeful delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului, Piotr Tolstoi. Acesta a înmânat secretarului general al Consiliului o scrisoare semnată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a transmis decizia venită de la Moscova.

”Cursul evenimentelor devine ireversibil. Rusia nu intenționează să suporte aceste acțiuni subversive desfășurate de Occidentul colectiv în conformitate cu impunerea unei ”ordini bazate pe reguli” care să înlocuiască dreptul internațional călcat în picioare de Statele Unite și sateliții săi”, se arată în scrisoarea transmisă de Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Mai mult, în scrisoare se mai transmite că Rusia nu va participa la „transformarea NATO”, pe care Kremlinul susține că Uniunea Europeană o „urmează obedient”, cea mai veche organizație europeană devenind „o altă platformă pentru incantații despre superioritatea occidentală și narcisism”, potrivit celor scrise de Serghei Lavrov.

Drepturile de reprezentare ale Rusiei au fost suspendate de Consiliul Europei încă din data de 25 februarie, la doar o zi după ce Moscova a început invazia asupra Ucrainei.

Consiliul Europei are ca scop promovarea drepturilor omului și a statului de drept

Consiliul Europei se numără printre cele mai vechi organizații europene intraguvernamentale. Înființat în 1949, acesta are ca scop promovarea drepturilor omului prin convenții internaționale, dar și pentru a asigura și susține respectarea statului de drept și a democrației. Consiliul Europei avea 47 de state membre, Rusia părăsind organizația astăzi.

Rusia nu se află la prima abatere. În 2014, Consiliul European a decis supendarea temporară a drepturilor de vot ca urmare a invadării Crimeei. Drepturile de vot ale Rusiei au fost restituite în anul 2019.

Cookies