BREAKING | Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce ANI l-a declarat incompatibil, l-a acuzat de abuz în serviciu și a sesizat Parchetul și Curtea de Conturi

16 feb. 2023
332 Afișari
BREAKING | Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce ANI l-a declarat incompatibil, l-a acuzat de abuz în serviciu și a sesizat Parchetul și Curtea de Conturi
BREAKING | Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce ANI l-a declarat incompatibil, l-a acuzat de abuz în serviciu și a sesizat Parchetul și Curtea de Conturi | Sursa foto: Nicușor Dan/FB

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a are prima reacție la anunțul Agenției Naționale de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil și, în plus, a sesizat Parchetul pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Nicușor Dan vs ANI: Agenția interpretează legea în mod eronat

Într-un punct de vedere publicat, cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan anunță că va ataca în instanță raportul ANI, instituție despre care susține că interpretează legea în mod eronat::

Voi ataca în instanță în termenul legal Raportul Agenției. Agenția îmi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

  1. Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.

  2. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță.

De asemenea, primarul general al Capitalei solicită ANI „să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul.”

ANI a sesizat Parchetul și Curtea de Conturi în „Raportul Nicușor Dan”

Agenția Națională de Integritate a transmis, printr-un comunicat, că Nicușor Dan, a fost, anul trecut, timp de o lună, în conflict de interese administrativ. ANI a anunțat și că a că a sesizat Parchetul pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Ce susține ANI în cazul Nicușor Dan

  • „În perioada exercitării mandatului de primar general, Dan Nicușor Daniel a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
  • În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Nicușor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.
  • Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.”

Agenția Națională de Integritate a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care ar exista indicii că Nicușor Dan ar fi săvârșit două infracțiuni: cea de de abuz în serviciu și cea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Argumentele ANI, potrivit comunicatului oficial, sună astfel:

  • – amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Nicușor Dan atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
  • – în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.
  • De asemenea, ANI spune că a sesizat Instituția Prefectului cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.
  • În plus, Agenția a sesizat Curtea de Conturi a României „cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.”

Citește și:

Cookies