BREAKING | Prețul gigacaloriei crește în București de vineri, 1 aprilie, la 330 de lei fără TVA. Decizie CGMB

30 mart. 2022
533 Afișari
BREAKING | Prețul gigacaloriei crește în București de vineri, 1 aprilie, la 330 de lei fără TVA. Decizie CGMB

Preţul energiei termice creşte, de vineri, 1 aprilie, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit hotărârii adoptate miercuri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Astfel, prețul crește la 330 de lei de la 140 de lei, valoare neschimbată în București din 2011. Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, 19 împotrivă și 1 abținere.

Discuții aprinse în CGMB pe tema majorării. USR, PNL au considerat-o normală, PSD s-a împotrivit

În timp ce Nicușor Dan a susținut necesitatea majorării tarifului la gigacalorie, grupul PSD a cerut retragerea lui de pe ordinea de zi. USR a anunțat că îl votează. „As dori să se vadă ca o investitie în viitorul orasulu, scade subvenția, cresc sumele care se pot investi în viitorul orașului”, a spus consilierul USR Andrei Rigu, menționând că în prezent aproape 60% din bugetul local se duce la subvenția la căldură și la transportul în comun, iar după ce se va majora prețul gigacaloriei va scădea presiunea bugetară.

Din partea PNL, liderul consilierilor, Cătălin Deaconescu, a precizat că majorarea prețului la gigacalorie era o chestiune pur aritmetica. „Stiam din noiembrie, când prețul energiei a fost majorat, era doar o chestiune de timp ca cei din executiv să-și facă calculele, să vadă cât poate suporta administrația din subvenție și cât va suporta populația”, a spus consilierul general PNL, negând că PNL a făcut vreo negociere pe preț cu primarul general.

Întrebat de consilierul general PSD Aurelian Bădulescu, dacă există bani pentru ca diferența de tarif să fie acoperită de Primăria Generală astfel încât să nu falimenteze Termoenergetica, Nicușor Dan i-a transmis că are soluții pentru ca Termoenergetica să nu intre în insolvență. „Am găsit această primărie cu conturile blocate. Nu mai suntem în acestă situație, si avem o credibilitate in piată, Termoenergetica funcționează și nu se pune problema să se oprească funcționarea ei.”, a precizat edilul.

Directorul Termoenergetica Claudiu Crețu, intrat în dezbaterea prin videoconferință în ședința CGMB, le-a cerut consilierilor să nu atragă instituția în dispute politice.  La discuțiile generale, un consilier liberal a atras atenția că PSD nu a plâns de prețurile din Craiova unde salariile sunt mult mai mici iar gigacaloria este mai mare de 400 de lei, acuzând partidul de ipocrizie și populism.

„Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul.”, a pledat Nicușor Dan, la începutul ședinței CGMB, pentru creșterea tarifului.

Consilier PSD: Bucureștenii nu sunt pregătiți să facă față acestei sume

Grupul consilierilor PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a solicitat primarului general, Nicuşor Dan, retragerea de pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de miercuri a proiectului privind creşterea preţului gigacaloriei, solicitare respinsă.

„Am o singură rugăminte care vine din partea grupului PSD, şi anume aceea de a retrage de pe ordinea de zi suplimentară proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului legal de facturare a energiei termice furnizate populaţiei, practicat de compania Termoenergetica Bucureşti, din mai multe considerente. În primul rând, considerăm că bucureştenii astăzi nu sunt pregătiţi să facă faţă sumei cu care vine iniţiatorul acestui proiect, Nicuşor Dan (…). Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei atrage atenţia atât celor de la Termoenergetica, cât şi Consiliului General că valorile pe pierderile tehnologice nu au fost evidenţiate, lucru care nu asigură o destul de mare transparenţă şi credem că influenţează în mod negativ preţul pe care tânărul de 51 de ani, încă primar, îl propune Consiliului General spre aprobare”, a declarat consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu.

Mai mult decât atât, el a atras atenţia că, până în prezent, Termoenergetica nu a depus bilanţul energetic pe 2021.

 

Cookies