BREAKING | Președintele Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial | VIDEO

08 mart. 2022
1337 Afișari
BREAKING | Președintele Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial | VIDEO
BREAKING | Președintele Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial | VIDEO | Sursa foto: Inquam Photo

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat azi, în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia, care se desfășoară  la nivel de consilieri prezidenţiali pentru securitate naţională, că parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. În același mesaj, președintele spune, din nou, că România condamnă invazia Rusiei în Ucraina:

Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi va continua să acorde asistenţă multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean

Klaus Iohannis se declară convins că că România, Polonia şi Turcia împărtăşesc preocupări şi interese care pot fi abordate constructiv și în interes comun în acest context de criză.

Am convingerea că România, Polonia și Turcia împărtășesc preocupări și interese ce pot fi abordate constructiv în beneficiul nostru comun, prin consultări politice și o cooperare trilaterală consolidată, inclusiv în domenii precum cel al apărării și cel al rezilienței, două dimensiuni deosebit de importante pentru securitatea noastră în actualul context de securitate regional și global.

VIDEO |  „Cea mai mare criză după al Doilea Război Mondial” – mesajul președintelui Iohannis

 

De asemenea, președintele le-a mulțumit celor două țări pentru contribuțiilor lor în România, mai cu seamă în acest moment de criză.

Ţin să mulțumesc Poloniei şi Turciei pentru că sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Dorim, în acest context, ca decizia aliată de înfiinţare a unui Grup de luptă în România să fie aprobată cât mai curând posibil şi contăm pe sprijinul ţărilor dumneavoastră în acest sens. În afară de aceasta, România îşi va consolida propria capacitate de apărare. Intenţionăm să creştem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiţii mai bune pentru înzestrarea forţelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine şi a răspunde mai eficient nevoilor operaţionale ale Armatei României şi provocărilor de securitate actuale şi în perspectivă.

Klaus Iohannis a mai vorbit și despre nevoia de sprijin a Republicii Moldpva, care se confruntă acum cu tot mai mari dificultăți în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina și care, în plus, este în pragul unei noi crize energetice.

Cookies