BREAKING | Prefectura Capitalei: Piedone poate redeveni primar al S5 | UPDATE: A ieșit din închisoare: „Îmi voi duce sectorul până la capăt”

21 iun. 2023
419 afișări
BREAKING | Prefectura Capitalei: Piedone poate redeveni primar al S5 | UPDATE: A ieșit din închisoare:
BREAKING | Prefectura Capitalei: Piedone poate redeveni primar al S5 | UPDATE: A ieșit din închisoare: "Îmi voi duce sectorul până la capăt"

UPDATE 15:38 – Cristian Popescu Piedone a fost eliberat în jurul orei 15:30, la câteva ore după ce Curtea Supremă a decis eliberarea lui. Și a declarat că e hotărât să-și reia mandatul de primar la Sectorul 5:

Îmi voi duce sectorul până la capăt. Cu siguranță da. Dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc (la primărie, nota redacției)

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, iar fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există. Instanța supremă a decis punerea de îndată în libertate a lui Cristian Popescu Piedone.

Știrea inițială

Prefectura Capitalei anunță, printr-un comunicat, că fostul primar Cristian Popescu Piedone are dreptul să își reia mandatul la Primăria Sectorului 5. 

Este un anunță făcut de Prefectură după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis, azi, recursul și a anulat sentința primită de Piedone în procesul Colectiv:

Comunicatul Prefecturii București:

Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

Cristian. Popescu Piedone iese azi din Penitencia, după ce ÎCCJ i-a admis recursul în casație și a decis, prin sentință definitivă, eliberarea lui din închisoare.

Anul trecut, după sentința anulată azi, prefectul Capitalei (Toni Greblă la acea vreme) a fost cel care a constata că mandatul de primar al Sectorului 5 al lui Cristian Popescu-Piedone a încetat pe 12 mai, ca urmare a faptului că a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul ‘Colectiv’.

Piedone, în libertate după sentința de azi Curții Supreme

Minuta ședinței spune că Instanța:

Admite recursul în casație formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.

În momentul tragediei din Colectiv, Piedone era primar al Sectorului 4, calitate în care a autorizat funcționarea clubului care a luat foc și care avea mari probleme de siguranță publică, după cum au decis  Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. Ferestrele erau zidite și exista o singură ieșire, în caz de urgență: printr-un container cu o uşă.  

Acest culoar mic și nepotrivit de evacuare a fost cauză principală a bilanțului tragic al incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015; atunci, mai întâi un stâlp, apoi tavanul clubului au luat foc în momentul în care au fost aprinse artificii la concertul trupei Goodbye to Gravity.

27 de tineri au murit pe loc, 142 au fost răniţi şi au ajuns în spitale din București, mulţi dintre ei în stare foarte gravă. În timp, alți  37 de răniţi au murit.

Piedone, liber după 1 an și o lună de închisoare pentru Colectiv

În mai anul trecut, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru abuz în serviciu, la patru ani de închisoare cu executare, o condamnare mai mică decât cea din prima instanță, condamnare care fusese de 8 ani şi 6 luni. 

A fost judecat în procesul Colectiv, în care au mai fost condamnaţi

  • George Alin Anastasescu, patron al clubului Colectiv, un total de în total 11 ani si 8 luni de închisoare,
  • Costin Mincu, patron al clubului Colectiv – 8 ani de închisoare,
  • Paul Cătălin Gancea, patron al clubului Colectiv – 6 ani şi 4 luni de închisoare,
  • pirotehnistul Viorel Zaharia – 6 ani şi 10 luni de închisoare,
  • pirotehnistul Marian Moise- 6 ani şi 10 luni închisoare,
  • pompierul Antonina Radu – 8 ani şi 8 luni închisoare,
  • pompierul George Petrică Matei – 8 ani şi 8 luni închisoare.
  • Cristian Mihai Niţă, reprezentant al firmei de artificii, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Îți recomandăm să citești și:

 

 

 

 

Cookies