BREAKING | Posibilă „situație de criză”, instituită în România, din cauza războiului din Ucraina. Guvernul pregătește un proiect de lege pentru asta

07 mart. 2022
1353 Afișari
BREAKING | Posibilă

România va ieși pe 8 martie din starea de alertă, însă coliția de guvernare PNL-PSD-UDMR pregătește un proiect de lege prin care să poată fi instituită situația de criză, în contextul războiului din Ucraina și al valului de refugiați. Potrivit proiectului de lege, „situația de criză” se instaurează doar la propunerea ministrului Apărării și trebuie să fie avizată și de primul ministru.

Potrivit documentului, aflat în studiu la Guvern, prin situație de criză în domeniul securității și apărării naționale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau amenințate condițiile de viață, sănătate și mediu (…).

Conform surselor politice citate de stiripesurse.ro, CSAT a aprobat deja proiectul iar guvernul ar putea discuta astăzi inițiativa legislativă, urmând să fie trimisă spre aprobare în procedură de urgență de Parlament.

Întreaga coordonare a autorităților este realizată de Armata printr-un Centru de Comandă. Proiectul de lege consultat arată că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor armate străine stationale pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Cookies