BREAKING | Plafonarea prețurilor RCA, pe masa Guvernului. ASF și Consiliul Concurenței au trimis propunerea la Palatul Victoria

18 feb. 2022
147 Afișari
BREAKING | Plafonarea prețurilor RCA, pe masa Guvernului. ASF și Consiliul Concurenței au trimis propunerea la Palatul Victoria
BREAKING | Plafonarea prețurilor RCA, pe masa Guvernului. ASF și Consiliul Concurenței au trimis propunerea la Palatul Victoria

Autoritatea pentru Supravegherea Financiară și Consiliul Concurenței au trimis la Guvern o propunere de plafonare pentru 6 luni a prețurilor RCA.

Președintele Confederației transportatorilor auto, Vasile Ștefănescu, a declarat, pentru Hotnews, că propunerea a fost făcută după discuțiile cu transportatorii, care au argumentat convingător necesitatea unei astfel de măsuri. 

Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni (propunere)

Prețurile polițelor de asigurare auto obligatorie (RCA)  ar urma să fie plafonate pentru 6 luni la tarifele de referință comunicate de ASF. Tariful de referință ar urma să fie tariful maximal și ar urma să scadă în funcție de clasa de bonus.

Transportatorii au cerut adoptarea de urgență a unei astfel de măsuri și au amenințat cu proteste în toată țara în cazul în care sunt ignorați.

Piața asigurărilor auto obligatorii a explodat în ultima perioadă, prețurile polițelor RCA crescând accelerat. La unele companii, asigurările au ajuns să fie, încă de la finalul anului trecut, și de trei ori mai scumpe.

Președintele COTAR vorbește despre o chestiune de siguranță națională:

Nu se poate transfera totul în costurile clienților, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgență a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înțeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu prețul carburantului si a energiei , deja devine o problema de siguranță națională.”

Ceea ce a declanșat seria marilor scumpiri RCA a fost falimentul City Insurance, care a fost publicat în Monitorul Oficial spre finalul lunii septembrie a anului trecut. Scandalul City Insurance și falimentul cu care a culminat au provocat o reacție a pieței în timp real. Prețurile au crescut, aproape imediat, 60% până la 100%, iar tendința s-a accentuat în lunile care au urmat.

Scumpirea RCA e doar una dintre marile probleme ale transportatorilor

Firmele  de transport aproape că nu își mai permit costurile, în condițiile în care aproape totul s-a scumpit. Iar dinamica prețurilor carburanților a devenit înfricoșătoare.

Prețul mediu al benzinei și motorinei s-a majorat în medie cu 100 euro/tona în ultimele 30 de zile, venind astfel să completeze tabloul sumbru al dezastrului economic ce afectează toate sectoarele de activitate, lovite deja crunt de tarifele la energie, scumpirile materiei prime și lipsa lichidităților.

În același timp, Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. cere Guvernului o întâlnire urgentă pentru  a găsi și aplica soluții pentru redresarea și stabilizarea transporturilor rutiere autohtone, al căror rol în economie este uriaș.

Cookies