BREAKING | Piedone va fi eliberat din închisoare. Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei a câștigat recursul, verdictul e definitiv

21 iun. 2023
551 afișări
BREAKING | Piedone va fi eliberat din închisoare. Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei a câștigat recursul, verdictul e definitiv
BREAKING | Piedone va fi eliberat din închisoare. Fostul primar al Sectorului 5 l Capitalei a câștigat recursul, verdictul e definitiv. FOTO: Agerpres

Fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, va fi eliberat din închisoare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație pe care Piedone l-a depus în dosarul Colectiv, în careb a și fost condamnat; decizia este definitivă, scrie G4Media

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a  mai decis că Piedone nu va mai plăti cheltuielile judiciare.

Piedone va fi eliberat. E la închisoare de mai mult de un an

În primăvara anului trecut – mai exact, pe 12 mai 2022 – Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la patru ani închisoare pe  fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la momentul sentinței primar al Sectorului 5.

Condamnarea a fost dată în procesul Colectiv. Când s-a produs tragedia din clubul bucureștean, Cristian Popescu Piedone conducea primăria Sectorului 4, iar Colectiv se afla în acest sector din București. În această calitate, a autorizat funcționarea clubului.

După pronunțarea sentinței, a fost încarcerat la penitenciarul Rahova și a fost revocat din funcția de primar al Sectorului 5, mandat câștigat la alegerile locale din anul 2020.

Condamnarea lui Piedone și celelalte sentințe din «procesul Colectiv»

În mai anul trecut, după şase ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat sentințele finale în în procesul Colectiv, iar acestea au fost următoarele:

  •  Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4 şi, ulterior, al sectorului 5: 4 ani de închisoare;  
  • Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;  
  • Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani şi 4 luni de închisoare; 
  • Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare;  
  • Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;  
  • Marian Moise, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare;  
  • Cristian Mihai Niţă, director al firmei de artificii: 2 ani şi 6 luni cu suspendare;  
  • Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare;  
  • George Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare. 

Instanța a decis „punerea în libertate imediată” a lui Cristian Popescu Piedone

Judecătorii Curții Supreme au admis recursul fostului primar bucureștean, dar le-au respins pe cele ale celorlalți inculpați condamnați în procesul Colectiv

Iată ce spune minuta instanței:

Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niță Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenții inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niță Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Admite recursul în casație formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.

Tragedia de la Colectiv

În seara zilei de 30 octombrie 2015, sute de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în clubul Colectiv din centrul Bucureștiului, la concertul trupei  Goodbye to Gravity.  

La ora 22:32, imediat după ce a fost lansat al doilea foc de artificii – efectele pirotehnice erau parte din show – buretele de pe un stâlp din club a luat foc, iar flacările au urcat rapid și au cuprins tavanul. Un infern dezlănțuit, care a durat 153 de secunde. 

27 de tineri au murit pe loc, 142 au fost răniţi şi au ajuns în spitale din București, mulţi dintre ei în stare foarte gravă.

În timp, alți  37 de răniţi au murit.

Cookies