UPDATE | Peste 20.000 de profesori, la protestele de azi din București de la Guvern, de pe străzile Capitalei și de la Palatul Cotroceni. „Ghinion! Nu cedăm!”

30 mai 2023
405 Afișari
UPDATE | Peste 20.000 de profesori, la protestele de azi din București de la Guvern, de pe străzile Capitalei și de la Palatul Cotroceni.
UPDATE | Peste 20.000 de profesori, la protestele de azi din București de la Guvern, de pe străzile Capitalei și de la Palatul Cotroceni. "Ghinion! Nu cedăm!" | Sursa foto: Agerpres

UPDATE ORA 16:00 – În jurul orei 15:30, liderii sindicali din educație au intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis.

După întâlnire, liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat că greva din Educaţie va continua și mține (miercuri, 31 mai) și că președintele Iohannis „a promis că se va implica.” 

UPDATE ORA 14:00 – Bulevardul Eroilor, practic, închis. Trafic restricționat și pe Splaiul Independenței.

UPDATE ORA 13:30 – Trafic extrem de aglomerat pe șoseaua Grozăvești; una dintre benzile de circulație e ocupată de autocarele cu care profesorii vor pleca de la protest.

UPDATE ORA 13:00 – Începe marșul profesorilor, următoarea etapă a prostestului; mii de oameni au pornit pe Calea Victoriei

UPDATE ORA 12:50 – Discuțiile de la Guvern s-au terminat;

UPDATE ora 12:30 – Puțin după ora 12:00, liderii sindicali au intrat la discuții cu reprezentanții Guvernului; în fața executivului, protestul profesorilor e în plină desfășurare.

Cel puțin 20.000 de profesori sunt așteptați în Piața Victoriei,  la cel de-al doilea protest al cadrelor didactice, organizat de la declanșarea grevei generale din Educație. Sindicatele răspund astfel ofertei Guvernului, pe care o consideră, în esență, inacceptabilă.

Autocare cu protestatari din toată țara ajung la București, la Guvern, încă de azi-dimineață. Din Piața Victoriei, la fel ca la protestul de săptămâna trecută, profesorii, educatprii, învățătorii  vor pleca în marș pe străzile Capitalei, de data asta până la Palatul Cotroceni.

Orarul protestului profesorilor, traseul marșului și restricțiile de trafic

Brigada Rutieră a Capitalei  a anunțat traseul protestatarilor și restricțiile de trafic introduse în contextul evenimentelor sindicale de astăzi din București.

Orarul protestului:

  • 11.00 – 12.00, participanții la protest se adună în Piața Victoriei (Şoseaua Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei)
  • 12.00 – 13.00 – protest propriu-zis  în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;
  • 13.00 – 15.00 – marșul protestarilor – profesorii, educatorii și învățătorii se vor deplasa pe traseul Piața Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare. Destinație finală: Statuia Leu;
  • 15.00 – 15.30 – protest pe Bd. Geniului, în proximitatea Statuii Leu.
  • 15.30 – 16.00 – final proteste, defluirea totală a participanţilor.

Brigada Rutieră a Capitalei informează că, în acest context, se impun mai multe restrucții de circulație în București, astfel:

  • De la ora 10.00,este resistematizat traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu
  • Traficul se restricționează gradual, pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe acest tronson va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

Poliția rutieră mai precizează că, după ce protestatarii coboară din mașinile cu care ajung în Piața Victoriei,  autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

De asemenea, sunt posibile măsuri spuplimentare:

În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată.

De asemenea, TPBI a anunțat, cu puțin timp în urmă, că protestul profesorilor deviază șase trasee STB.

Profesorii continuă greva, negocierile cu Guvernul au eșuat repetat

Guvernul a anunţat, cu puțin timp în urmă, că premierului Nicolae Ciucă se va întâlni astăazi la ora 12:00 cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.

Dar preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, pentru News.ro, că nu a fost invitat la noi consultări cu Nicolae Ciucă:

Noi nun știm nimic. Am aflat şi noi din presă că pe agenda premierului e prinsă o consultare cu liderii sindicatelor din Educaţie.

Profesorii cer majorarea salariilor, iar  măsura să fie luată până la sfârșitul anului. De asemenea, mai cer ca salariul profesorului debutant să fie, prin legea salarizării, cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. 

Sindicatele din Educație mai vor și o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”.

Cookies