BREAKING | Patriarhul Daniel, mesaj tranșant împotriva invaziei ruse: E un război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent

07 mart. 2022
469 afișări
BREAKING | Patriarhul Daniel, mesaj tranșant împotriva invaziei ruse: E un război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent
Patriarhul Daniel, mesaj tranșant împotriva invaziei ruse: E un război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent | Sursa foto: Inquam Photos

După ce, ieri, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române l-a criticat dur pe Patriarhul Kiril al Moscovei – despre care a spus că este un „un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin”, care se află în “complicitate cu politicul asasin”, azi vine poziția Patriarhului Daniel. Într-un comunicat, șeful Bisericii Ortodoxe se declară îngrijorat de un ”război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran și independent”.

Patriarhul Daniel, mesaj împotriva invaziei ruse în Ucraina

Într-un comunicat transmis de BOR, Patriarhul Daniel spune că „Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina” și că, încă de la începutul invaziei ruse,  biserica a organizat numeroase acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina:

Încă de la început, Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. De asemenea, Patriarhia Română a făcut apel la rugăciune şi solidaritate pentru sprijinirea și ajutorarea cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza războiului. Astfel, în toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în ţara noastră, fugind din calea războiului. Aceştia au fost întâmpinați încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie şi solidaritate de reprezentați ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul.

Patriarhul Daniel: E nevoie să ajutăm în continuare refugiații

În continuare, Patriarhul Daniel și Patriarhia Română le  mulţumeşte tuturor eparhiilor care au răspuns la apelul ei de cooperare frăţească şi anunță că va contribui în continuare la ajutorarea refugiaților ucraineni. Și subliniază că e nevoie în continuare de sprijin pentru refugiați:

În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme. Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor.

În final, Patriarhul îndeamnă la echilibru:

Violenţa militară din război nu trebuie imitată prin violenţă verbală, prin atac la persoană sau denigrare. Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea „Pace tuturor”, este necesar ca această pace să o facem prezentă şi roditoare în Biserică, în familie, în societate şi în relaţiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi şi binele omenirii!

În prima zi a războiului – pe 24 februarie 2022, Patriarhul Daniel anunța că se roagă pentru pace și făcea apel la încetarea focului.

Cookies