BREAKING | Nr. 2 din SUA e azi la București. Vicepreședinta americană Kamala Harris, în turneu regional din cauza războiului din Ucraina

11 mart. 2022
386 Afișari
BREAKING | Nr. 2 din SUA e azi la București. Vicepreședinta americană Kamala Harris, în turneu regional din cauza războiului din Ucraina
BREAKING | Nr. 2 din SUA e azi la București. Vicepreședinta americană Kamala Harris, în turneu regional din cauza războiului din Ucraina. Credit foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședinta SUA Kamala Harris, numărul 2  în administrația americană, este azi la București, unde are o întâlnire la ora 14, la Palatul Cotroceni, cu președintele României, Klaus Iohannis. La întâlnire va participa și premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE, ora 16.00: La declarațiile comune de la sfârșitul discuțiilor, Kamala Harris a mulțumit României pentru ajutorul și generozitatea arătate refugiaților din Ucraina.

UPDATE, ora 14:00: Vicepreședinta americană a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primită de președintele Klaus Iohannis. S-au intonat imnurile celor două state, SUA și România. Urmează convorbiri care au menirea de a asigura România de sprijinul ferm al Washingtonului, în plin război în Ucraina. Harris va transmite mesaje publice de susținere atât pentru România și ceilalți membri NATO de pe flancul estic, cât și pentru Ucraina, care a reușit să reziste timp de două săptămâni unei invazii militare rusești.

UPDATE, ora 13:10: Avionul Air Force 2, în care se află vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Este prima vizită în România a Kamalei Harris de la preluarea mandatului de vicepreședinte și este organizată în contextul crizei globale și al amenințărilor regionale de securitate provocate de războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedinta SUA despre situația NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

Administraţia Prezidenţială ctransmite că prezenţa la Bucureşti a Kamalei Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic:

Preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia.

Vizita vicepreşedintei Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral dintre România și SUA.

Cookies