BREAKING | Noi relaxări decise în urma ședinței CNSU. Ce restricții sunt pregătite pentru Crăciun și Anul Nou [DOCUMENT]

07 dec. 2021
545 Afișari
BREAKING | Noi relaxări decise în urma ședinței CNSU. Ce restricții sunt pregătite pentru Crăciun și Anul Nou [DOCUMENT]
BREAKING | Noi relaxări decise în urma ședinței CNSU. Ce restricții sunt pregătite pentru Crăciun și Anul Nou. Sursa foto: Unsplash

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință marți, 7 decembrie, și a decis o serie de relaxări privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Mai mult, autoritățile au decis și modificările ce vor fi introduse cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.

Printre relaxările decise de CNSU în această seară se numără eliminarea restricțiilor de circulație pe parcursul nopții, dar și renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise neaglomerate. Mai mult, accesul la mall sau alte complexe comerciale se va putea face și pe bază de test negativ. Propunerile CNSU trebuie aprobate în ședință de Guvern.

Noi relaxări ale restricțiilor. Ce a anunțat Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a oferit marți seară declarații de presă, prilej cu care a explicat care sunt noile relaxări ce vor fi implementate odată cu prelungirea stării de alertă.

Potrivit acestuia, prima modificare a restricțiilor prespune eliminarea interdicțiilor de circulație pe parcursul nopții. Mai mult, intervalul orar în care se permite desfășurarea activităților pentru toți operatorii economici va fi între orele 05:00 și 23:00. La această categorie sunt incluse și activitățile cultural artistice, dar și competițiile sportive.

O altă măsură importantă este aceea că purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice deschise neaglomerate nu va mai fi obligatorie.

De asemenea, accesul în incinta operatorilor care vând produse non alimentare, a centrelor comerciale, dar și a parcurilor comerciale nu se va mai face doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, ci și prin prezentarea unui test RT-PCR sau antigen negativ.

De asemenea, magazinele de mici dimensiuni, cu o suprafață mai mică sau egală cu 200 mp trebuie să limiteze accesul cetățenilor astfel încât să poată asigura o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din incintă.

Care sunt relaxările introduse pentru sărbătorile de iarnă

Autoritățile au decis introducerea unor măsuri de relaxare cu ocazia sărbătorilor de iarnă, astfel că sunt eliminate restricțiile privind programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022

Mai mult, odată cu introducerea acestor relaxări va fi permisă cazarea în structurile de primire turistice și pentru cetățenii care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen, nefiind obligatorie prezentarea certificatului verde

Înainte să intre în vigoare, aceste măsuri propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern.

PUTEȚI ACCESA DOCUMENTUL CU TOATE DECIZIILE CNSU DIN DATA DE 7 DECEMBRIE 2021 AICI, IAR ANEXA ACESTUIA AICI.

Tags:
Cookies