BREAKING Noi măsuri COVID: vaccinații pot ieși din casă când e carantină de noapte, fără certificat pentru copii de 6-12 ani. La ce incidență e carantină de weekend

23 sept. 2021
253 Afișari
BREAKING Noi măsuri COVID: vaccinații pot ieși din casă când e carantină de noapte, fără certificat pentru copii de 6-12 ani. La ce incidență e carantină de weekend
BREAKING Noi măsuri COVID: vaccinații pot ieși din casă când e carantină de noapte, fără certificat pentru copii de 6-12 ani. La ce indicență e carantină de weekend

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis, joi, să adopte o nouă hotărâre prin care se dau libertăți persoanelor care au certificat verde și se ridică pragul pentru carantină de la 4 la 6 la mia de locuitori. Hotărârea intră în vigoare după ce va fi adoptată de Guvern.

Principalele măsuri adoptate de CNSU joi sunt:

  • creșterea pragului de incidență de la 4 la 6 la mia de locuitori pentru interzicerea circulației persoanelor între anumite ore (carantina de weekend sau de noapte) și reducerea programului la magazine
  • copiii între 6 și 12 ani sunt exceptați de la prezentarea certificatului verde Covid
  • persoanele care au certificat verde pot ieși din casă și după depășirea pragului de 6 la mia de locuitori

DOCUMENT. Hotărârea nr 73 CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:

a)          creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b)        creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c)           * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d)          delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e)          introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Certiticatul verde nu mai este necesar copiilor sub 12 ani pentru accesul la anumite activități

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, înainte de ședința de Guvern că se va renunța la testarea copiilor cu vârste între 6 și 12 ani în localitățile în care accesul la mai multe activități se face în baza certificatului verde, adică în localitățile unde rata de infectare depășește pragul de 3.

„Copiii între 6-12 ani nu vor mai fi testați, dacă vor să meargă, peste 3 la mie cum era acum pentru că ei nu pot fi vaccinați”, a anunțat Florin Cîțu, joi într-o ședință online.

În prezent, copiii cu vârste între 6 și 12 ani trebuiau să prezinte acest certificat. Cum aceștia nu pot fi vaccinați anti-COVID, era necesară prezentarea unui test negativ COVID sau să arate dovada că au trecut recent prin boală.

Persoanele vaccinate sau testate pot ieși din case și în timpul carantinei

Premierul Cîțu a mai anunțat că a propus ca cei cu certificat verde să fie excluși de la restricțiile privind circulația în timpul nopții.

„Le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18:00 la peste 4 la mie, vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea și așa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă”, a declarat joi premierul Florin Cîțu.

În prezent, carantina de noapte și închiderea magazinelor de la ora 18.00 puteau să intre în vigoare, la decizia autorităților locale, după ce rata de infectare depășea 4 la mia de locuitori. Acest prag a fost ridicat la 6.

Cookies