Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, cu puțin timp în urmă, că a aprobat și semnat demolarea Cathedral Plza din București:
Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
Acesta nu este, totuși, deznodământul, mai spune Nicușor Dan:
Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.
Cathedral Plaza este o clădire de birouri înaltă de 19 etaje. A fost construită în centrul Bucureştiului, la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, în Sectorul 1. Clădirea este a cincea cea mai înaltă clădire din Bucureşti, cu o înălţime de 75 de metri. Construcţia ei a început în 2007 şi a durat 6 ani, timp în care Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a dat în judecată proprietarul. Clădirea imensă a afectat structura de rezistenţă a lăcaşului de cult. Acum 10 ani, instanţa a decis că autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Capitalei este nulă şi a cerut demolarea ei.
Costul demolării Cathedral Plaza este estimat la 70 de milioane de euro și există riscul ca întreg procesul să afecteze și mai mult Catedrala Sfântul Iosif, care e monument istoric.
Mastodontul din coasta Catedralei a fost construit de Millenium Building Development, companie care, de-a lungul timpului, a cerut Primăriei să legalizeze imobilul, prevalându-se de „imposibilitatea de a demola clădirea fără a afecta monumentul. Decizia instanței din Constanța din din 4.04.2016 este irevocabilă și lămurește definitiv titlul executoriu constituit de sentința 2520/2012 în sensul că „Primarul Municipiului București desființează clădirea ilegală prin dispoziție de primar și nu prin autorizație de desființare”.