BREAKING NEWS | USR PLUS a depus moțiunea de cenzură, iar miniștrii formațiunii vor demisiona din Guvern săptămâna viitoare | VIDEO

03 sept. 2021
243 Afișari
BREAKING NEWS | USR PLUS a depus moțiunea de cenzură, iar miniștrii formațiunii vor demisiona din Guvern săptămâna viitoare | VIDEO
BREAKING NEWS | USR PLUS a depus moțiunea de cenzură, iar miniștrii formațiunii vor demisiona din Guvern săptămâna viitoare | VIDEO. Sursa foto: Facebook

Momente extrem de tensionate în urma ședinței coaliției de guvernare. USR PLUS a depus în această seară moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu la Senat. Mai mult, minștrii din partid care fac parte din actualul Guvern își vor depune demisiile săptămâna viitoare.

După discuțiile și tensiunile din ultimele zile, USR PLUS a aruncat mănușa. Negocierile din această seară cu cei din coaliția de guvernare au fost fără folos, deoarece liderii USR PLUS nu au căzut de acord cu Florin Cîțu. Astfel, ca un ultimatum, Dan Barna și Dacian Cioloș i-au cerut demisia premierului, un refuz al acestuia fiind echivalent cu depunerea moțiunii de cenzură. În cele din urmă, acesta a fost deznodământul, deși Cîțu amenințase că îi va demite pe toți minștrii USR PLUS.

Miniștrii USR PLUS își vor depune demisiile săptămâna viitoare

Anunțul a fost făcut de liderii alianței, Dan Barna și Dacian Cioloș, după ce moțiunea de cenzură a fost depusă, vineri seară, la Senat. Scopul acestora este înlăturarea lui Cîțu din funcția de premier, potrivit Gândul.

Coaliția de guvernare a încercat, în cel de-al treisprezecelea ceas să negocieze o cale de ieșire din actuala criză politică, însă fără succes. Mai mult, tensiunile au fost la cote înalte, după ce reprezentanții USR PLUS au declarat că vor depune moțiunea în această seară.

Replica lui Florin Cîțu nu a întârziat să apară. Acesta le-a transmis că depunerea moțiunii este sinonimă cu demiterea tuturor miniștrilor, secretarilor de stat, prefecților și șefilor de instituții deconcentrate din USR PLUS.

Surse de la fața locului spun că liderii USR PLUS ar fi declarat că doresc să rămână la guvernare, însă fără Florin Cîțu.

Ce au declarat liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș

La scurt timp după depunerea moțiunii de cenzură, copreședinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au ținut declarații de presă pe marginea crizei politice, dar și a negocierilor din această seară.

„Fiecare membru al coaliției și-a menținut punctul de vedere referitor la situația în care se află coaliția. Cei de la PNL au spus că rămân alături de premierul Florin Cîțu. Noi am transmis că acesta nu mai are încredere, urmare și a votului Comitetului Politic, peste aproape 400 de lideri din USR PLUS au confirmat lucrul acesta.

Pe cale de consecință, în aceste clipe tocmai a fost depusă moțiunea de cenzură, calea parlamentară prin care sperăm, în termen cât mai scurt, să avem un nou premier și coaliția să poată să meargă mai departe”, a declarat Dan Barna.

În continuare, Cioloș a condamnat faptul că PNL îl susține în continuare pe Florin Cîțu. De asemenea, acesta a precizat că își dorește continuitatea coaliției de guvernare cu PNL și UDMR, însă nu cu actualul premier.

„Am încercat în ședința de coaliție să convingem colegii noștri de coaliție că un Guvern ca să funcționeze are nevoie de un prim-ministru care cultivă încrederea. Colegii noștri au insistat să îl susțină pe Florin Cîțu. În consecință, folosim procedura aceasta parlamentară, pentru a ajunge în situația în care să putem să lucrăm cu un alt prim-ministru.

Intenția noastră este să continuăm într-o formulă cu PNL și cu UDMR. Nu avem nicio intenție să intrăm într-o altă formulă guvernamentală”, a explicat Dacian Cioloș.

DOCUMENT | Moțiunea de cenzură depusă de AUR și USR PLUS

Moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR are puțin peste două pagini jumătate și textul se bazează pe suspiciunea că Florin Cîțu dorește să folosească banii publici pentru interesele de partid, și pe problemele legale pe care premierul le-a avut în SUA.

„România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.”, se arată în textul moțiunii.

Textul complet al moțiunii poate fi descărcat apăsând pe acest link.

Cookies