BREAKING | Moscova promite retragerea de la Kiev. „Vom reduce drastic activitatea militară” din capitala Ucrainei

29 mart. 2022
583 Afișari
BREAKING | Moscova promite retragerea de la Kiev.
BREAKING | Moscova promite retragerea de la Kiev. "Vom reduce drastic activitatea militară" din capitala Ucrainei

După negocierile de azi de la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, a declarat că Moscova „a decis să reducă drastic activitatea militară din Kiev și Cernihiv”.

Într-o declarație televizată făcută după discuțiile cu delegația ucraineană, Fomin a spus că decizia Moscovei are un scopul de a crea premisele unui acord de pace:

Măsura e menită să crească încrederea dintre cele două părți pentru a putea purta viitoare negoecieri și pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina.

VIDEO FT | Promisiunea Moscovei: Ne vom retrage de la Kiev

Ucraina: Anumite unități ale armatei ruse se retrag

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei anunșță că ”anumite unităţi” ale armatei ruse au începout să se retragă de pe fronturile de luptă din capitala Kiev și din oraşul Cernihiv (nord), scrie CNN.

Armata ucrainează a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, că ”Inamicul rus nu şi-a îndeplinit obiectivul operaţiunii sale ofensive”.

Cu toate acestea, Ucraina avertizează că există un ”risc ridicat” ca trupele ruse să atace infrastructura militară şi civilă. Ucrainenii spun că  armata rusă are mari dificutăți să consolideze trupele şi să rotească noi soldaţi, din cauza”refuzului personalului de a participa la aşa-numita operaţiune specială”. Kievul mai susține că forțele ruse ”nu sunt capabile să mobilizeze nici măcar un grup tactic la nivel de batalion”.

De partea cealaltă, Moscova invocă „obiective îndeplinite”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susţine că Rusia şi-a îndeplinit principalele  obiective ale primei etape a operaţiunii militare din Ucraina și că, de-acum încolo, armata rusă va trece la eliberarea Donbasului. Demilitarizarea Ucrainei, susține Șoicu, s-a întâmplat:

Per total, obiectivele principale ale primei etape au fost îndeplinite. Potenţialul de luptă al forţelor armate ucrainene a scăzut semnificativ, ceea ce permite concentrarea atenţiei şi a eforturilor în principal asupra atingerii obiectivului fundamental – eliberarea Donbasului.

Serghei Șoigu mai spune că, din evaluările sale, armata  Ucrainei a suferit ”pierderi substanţiale”.

S-a atins supremaţia aeriană. Forţele aeriene şi sistemul de apărare aeriană au fost practic eliminate”, a mai precizat ministrul rus al Apărării. (…) Forţele navale ale ţării au încetat să mai existe. Pierderi semnificative au fost suferite de toate unităţile de asalt terestre şi aeriene.

 

 

Cookies