Dosarul chioșcurilor din stațiile de Metrou – chioșc precum cel pe care, prin noiembrie anul trecut, noul director Metrorex îl dărâma cu ranga – a fost trimis în judecată, anunță DNA printr-un comunicat.
În acest dosar, liderul sindicatelor de la Metrou, Ion Rădoi, a fost trimis în judecată ub acuzațiile de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj.
Procurorii DNA susțin că Ion Rădoi s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere pentru a obține, pentru sine sau pentru altcineva bani sau alte foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale care, din septembrie 2018, funcționau ilegal în stațiile rețelei de transport subteran din București. În primăvara trecută, a început demolarea chioșcurilor de la METROU, care funcționau ilegal. De altfel, după ce conducerea Metrorex a anunțat data la care încep demolările, circulația în subteran a fost blocată mai multe ore de sindicaliști care cereau demisia conducerii.
Mai mult, procurorii DNA spun că Ion Rădoi s-a folosit de funția și de influența sa pentru a pune presiune socială și politică asupra unor miniștri, astfel încât să își protejeze interesele sale financiare – reprezentate de afacerile din spațiile comerciale de la metrou. Ce spune DNA, în comunicatul de azi, despre motivele trimiterii lui în judecată:
RĂDOI ION, la data faptei și în prezent președinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de U.S.L.M.), pentru infracțiunile de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite (7 acte materiale) și șantaj; Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite (3 acte materiale).
Pe scurt, DNA susține că, din 2017 și până în iulie 2021, Ion Rădoi și-a folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou.
Procurorii anticorupție spun că Ion Rădoi și-ar fi tranformat influența și autoritatea în instrument de negociere și șantaj în relația cu responsabili din Ministerul Transporturilor, dar în relația cu conducerea Metrorex, și asta doar pentru a-și atinge scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social ori cu protejarea drepturilor salariaților.