Președintele României, Klaus Iohannis, a declasificat documentele prezentate de SRI, SIE și MAI, la data de 28 noiembrie, în ședința CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării). Anunțul a fost făcut miercuri, 4 decembrie, de Administrația Prezidențială, cu 4 zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari pentru campania lui Georgescu.
Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea documentelor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței CSAT, din data de 28 noiembrie 2024.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
De asemenea, Administrația Prezidențială a mai spus că, la finalul ședinței din data de 28.11.2024, Hotărârea adoptată de membrii CSAT a fost transmisă tuturor instituțiilor, astfel încât să fie luate toate demersurile pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședință.
Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT.
Rapoartele prezentate de Serviciul Român de Informații arată că TikTok a recunoscut că a încasat 381.000 de dolari pentru campania lui Călin Georgescu, potrivit HotNews.ro. SRI arată că este vorba despre o operațiune pregătită din timp: conturile de TikTok au fost create în anul 2016, iar conturile de Telegram au fost create în anul 2022.
Inițial, rețeaua de TikTok a fost formată din 25.000 de conturi, iar acestea au devenit extrem de active cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Totodată, SRI a mai spus și că a existat o promovare imensă pe TikTok pentru susținerea Partidul Oamenilor Tineri (POT) – partidul care l-a susținut pe Georgescu.
De două ori, Serviciul Român de Informații a folosit ideea că în alegerile din România a fost implicat un actor statal.
În primul rând, prin unele atacuri la adresa sistemelor Autorității Electorale Permanente (AEP). În al doilea rând, în modul în care Călin Georgescu a devenit cunoscut și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi folosite pe platforma TikTok.
Administrația Prezidențială a publicat documentele desecretizate: