UPDATE ora 14:15 – Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, la scurt timp după ce Parlamentul a votat începerea procedurii de suspendare.
Declarația lui Iohannis:
Parlamentul a pus în mișcare procedura de demitere. Este un demers inutili, nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!
Știrea inițială
Klaus Iohannis face, la ora 14:10, o declarație de presă; e un anunț neașteptat, venit în ziua în care suspendarea e pe masa Parlamentului, iar demisia – pe care a respins-o vehement până acum – poate să pară o variantă, în condițiile în care demiterea vine și cu retragerea tuturor privilegiilor de fost șef al statului.
Administrația Prezidențială va transmite în direct declarația lui Klaus Iohannis.
Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, decisă de CCR când turul doi era în plină desfășurare a avut, printre numeroasele sale efecte, o situație fără precedent: prelungirea – interpretabilă constituțional – a mandatului președintelui Iohannis.
Constituția stabilește, la articolul 83, durata mandatului prezidențial; ac esta poate fi prelungit, dar în anumite condiții.
ARTICOLUL 83
(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.