BREAKING | Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea Secției speciale

11 mart. 2022
8754 Afișari
BREAKING | Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea Secției speciale
Sursa foto: Realitatea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea care presupune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Legea a fost promovată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și a stârnit interes din partea comisarului european pentru Justiție, Vera Jourova, care a anunțat o evaluare a acestei legi.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat în cursul zilei de vineri legea privind desființarea SIIJ, dar și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea SIIJ. Ce au reclamat liderii USR

Proiectul de act normativ a fost inițiat de Ministerul Justiției și a fost adoptat în Camera Deputaților în data de 21 februarie 2022. Potrivit inițiativei promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, SIIJ se va desființa, iar competențele care îi reveneau instituției vor fi preluate de Parchetele deja existente. De asemenea, pentru cauze vor fi desemnați procurori spre a le instrumenta.

Legea a ajuns apoi în data de 28 în plenul Senatului, care, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege al Guvernului legat de desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Proiectul de lege a ajuns la Curtea Constituțională săptămâna aceasta, după ce USR, AUR și PSD au formulat sesizări către CCR. Liderii partidelor au formulat mai multe motive, liderii USR susținând că ar fi necesară așteptarea avizului din partea Comisiei de la Veneția, care urmează să fie publicat în data de 19 martie.

Mai mult, reprezentanții USR au reclamat faptul că în spatele propunerii ministrului Justiției nu se află desființarea propriu-zisă a SIIJ, ci reinventarea acestei instituții. Sesizările făcute către CCR au fost respinse cu unanimitate de voturi, motivele date fiind acelea că avizele Comisiei de la Veneția nu au caracter obligatoriu, abilitatea de desființare a SIIJ aparține Parlamentului și nu instanțelor judecătorești, iar această decizie privind modul de organizare a sistemului național de justiție face parte din identitatea constituțională a statului.

Comisarul european pentru Justiție a transmis preocupările privind Secția specială

Comsiarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a anunțat faptul că a discutat cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe tema Secției speciale, transmițându-i acestuia că discuțiile cu Comisia de la Veneția vor fi urmărite, urmând a fi făcută o evaluare a legii priviind desființarea SIIJ.

Cookies