BREAKING | Iohannis convoacă CSAT, în contextul explicit al alegerilor. „Posibile riscuri la adresa securității naționale”

27 nov. 2024
1791 afișări
BREAKING | Iohannis convoacă CSAT, în contextul explicit al alegerilor.
BREAKING | Iohannis convoacă CSAT. "Posibile riscuri la adresa securității naționale". FOTO: Agerpres

Administrația prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

BREAKING | Iohannis convoacă CSAT.
Sursa foto: Screenshot Presidency.ro

După rezultatul la primul tur al prezidențialelor, care a măturat partidele mari, președintele Klaus Iohannis nu a spus absolut nimic.

Iohannis nu a făcut nicio declarație despre contextul politic neașteptat și complicat pe care l-a scos la lumină rezultatul alegerilor.

De duminică, de când a fost la vot (la ora 10:00, la Liceul Jean Monet), nu a avut în agendă absolut nimic până ieri după-amiază, când a primit mai mulți ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Care este rolul CSAT în România și ce măsuri poate lua

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este un organism consultativ al Președintelui României. Rolul principal al acestuia este de a asigura securitatea națională a țării și de a coordona politicile de apărare, ordine publică și alte domenii legate de siguranța națională. CSAT este responsabil pentru aprobarea strategiei de apărare a României. De asemenea, răspunde de monitorizarea implementării măsurilor de protecție a intereselor naționale în fața amenințărilor externe și interne. În plus, Consiliul emite decizii referitoare la securitatea națională. Organismul  și poate solicita măsuri guvernamentale pentru consolidarea securității statului.

CSAT are un rol esențial în gestionarea crizelor de securitate și în stabilirea direcțiilor strategice ale statului în domeniul apărării. Din CSAT fac parte președintele României, premierul și mai mulți miniștri importanți. Printre aceștia se numără cum ar fi cel al Apărării, ministrul de Interne, cel al Afacerilor Externe, dar și șefi ai instituțiilor de securitate și informații. Acest format permite o abordare interinstituțională integrată, esențială pentru un răspuns eficient la provocările de securitate cu care se confruntă România. Acestea includ conflictele regionale, terorism, proliferarea armelor de distrugere în masă sau amenințări cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies