Două săptămâni de vacanță pentru toți elevii și mască obligatorie pe stradă, de luni. Toate restricțiile anunțate de Iohannis

20 oct. 2021
1270 Afișari
Două săptămâni de vacanță pentru toți elevii și mască obligatorie pe stradă, de luni. Toate restricțiile anunțate de Iohannis
Două săptămâni de vacanță pentru toți elevii și mască obligatorie pe stradă, de luni. Toate restricțiile anunțate de Iohannis

Iohannis a anunțat, miercuri seară, noi restricții în România: vacanță a elevilor extinsă de luni pentru toate ciclurile școlare și instituirea măștii de protecție obligatorie pe stradă, tot de luni. Alte măsuri vizează accesul la activități permis doar în baza certificatului verde COVID, iar noaptea va fi instituită carantină, excepție făcând persoanele vaccinate.

De luni, 25 octombrie, va fi obligatorie masca de protecție pe stradă, iar elevii vor intra timp de două săptămâni în vacanță, între 25 octombrie-7 noiembrie, a anunțat președintele Klaus Iohannis, în urma ședinței de la Cotroceni. În plus, va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați, iar ziua, la majoritatea activităților va fi permis accesul doar cu certificatul verde. Toate restricțiile decise la Cotroceni urmează să fie implementate de către Guvern.

”De luni, masca devine obligatorie peste tot. Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască.”

„Este regretabil, dar trebuie instituite restricții. Dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei cu legitimație de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat.”

”Ziua, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții.”

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Am discutat despre vaccinare, despre școli, despre restricții,
  • Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea, vaccinarea oprește pandemia.
  • Haideți să vedem ce se întâmplă în lume – unde s-au vaccinat 70-80%, pandemia nu mai are impact
  • În partea noastră a Europei, unde lumea e reticentă, s-a declanșat valul. Dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI.
  • Până atunci, e nevoie de restricții. E evident că școlile sunt puternic afectate.
  • De luni, în mod normal, ar fi vacanță pentru cei mici. Vacanța va fi valabilă și pentru gimnaziu și liceu, 2 săptămâni.
  • De luni, masca devine obligatorie peste tot. Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască.
  • Este regretabil, dar trebuie instituite restricții. Dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei cu legitimație de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat.
  • Ziua, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții.
  • Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat de urgență, miercuri, la Palatul Cotroceni, o ședință în care au fost chemați responsabilii în gestionarea pandemiei. Șeful statului a anunţat, de ieri, că se pregătesc noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

La şedinţa convocată de Iohannis, care a avut loc de la ora 17.30, au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Oficialii iau în calcul noi restricții care merg de la restrângerea circulației, închiderea școlilor și continuarea cursurilor în online, interzicerea circulaţiei între localităţile cu o incidenţă mare.

Ultima soluție pentru a bloca răspândirea coronavirusului este reintroducerea stării de urgență, în condițiile în care Guvernul are puteri limitate de a guverna după ce a fost demis de Parlament.

Iohannis admitea înaintea ședinței că „nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit” pentru combaterea pandemiei

Președintele Klaus Iohannis a admis, cu o zi în urmă, că „nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum” și a anunțat că va face miercuri o ședință cu responsabilii guvernamentali implicați în combaterea pandemiei pentru stabilirea unor restricții clare. „Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților”, a spus șeful statului.

Șeful statului a spus că sunt necesare măsuri urgente „pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv” și este nevoie de ele acum. „Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți, ca societate”, a afirmat Iohannis.

Citește și:

Cookies