BREAKING | Inflația atinge un nivel record: aproape 14%. Topul celor mai mari scumpiri

11 mai 2022
173 afișări
BREAKING |  Inflația atinge un nivel record: aproape 14%. Topul celor mai mari scumpiri
BREAKING | Inflația atinge un nivel record: aproape 14% | Foto simbol; sursa: Unsplash

Luna trecută (aprilie 2022), prețurile au continuat să crească la aproape toate categoriile de produse și servicii, iar inflația anunțată în această dimineață de Institutul Național de Statistică (INS) a ajuns la aproape 14% – mai exact, 13,8%.

Potrivit datelor INS, alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 8,9% iar serviciile au costat în aprilie cu 7,1% mai mult decât în martie.

Rata inflației a ajuns la aproape 14%
Evoluția inflației. Sursa: INS

Inflație de aproape 14%. Ce s-a scumpit cel mai mult

Din datele INS reiese că scumpirile cele mai mari – care depășesc 30% – s-au înregistrat la următoarele produse:

  • Gaze naturale;
  • Cartofi;
  • Energie electrică;
  • Ulei;
  • Carburanți.
Inflație de aproape 14%. Ce s-a scumpit cel mai mult
Inflație de aproape 14%. Ce s-a scumpit cel mai mult. Sursa foto: INS

Inflația a ajuns în aprilie la aproape 14%. Luna trecută, nimic nu s-a ieftinit

Din datele INS reiese o informație remarcabilă: luna trecută, absolut nimic nu s-a ieftinit. Există un singur produs al cărui preș a rămas neschimbat, și vorbim aici despre preșul biletelor de tren.

Perspectivele n u sunt deloc promițătoare. Scenariul actualizat arată că inflația va continua să crească în trimestrul doi al anului 2022, abia după aceea va începe să scadă, dar treptat, astfel încât va rămâne semnificativ mare.

Banca Națională a României estimează că inflația nu va reveni la niveluri de o singură cifră până în al doilea semestru al anului  2023:

Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an.

Războiul din Ucraina este cauză majoră a acestei evoluții, război care vine, oricum, peste  efectele uriașe ale pandemiei asupra economiei.

Cookies