UPDATE – pra 07:10 – Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că nu sunt victime și că pacienții sunt în siguranță.
Știrea inițială
In incendiu a izbucnit, în această dimineață, la spitatlul Colentina din București.
ISU București Ilfov anunță că, după ce incendiu la una dintre clădirile spitalului – mai exact, la Corpul H – a fost anunțat la numărul unic de urgență 112, mai multe echipaje de salvatori a au fost alertate pentru a interveni:
La ajungerea pompierilor s-a constatat că arderea s-a manifestat la subsolul clădirii, la un boiler electric. La acest moment incendiul este lichidat, procedându-se la ventilarea spațiilor inundate cu fum.
Preventiv, mai anunță DSU, au fost evacuați 8 pacienți, fără probleme medicale.
La incendiul de la Spitalul Colentina au fost mobilizate să intervină 10 autospeciale de stingere, 5 ambulanțe SMURD, 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD, 1 descarcerare, 1 autoscară și Grupul Special de Salvatori.
Spitalul Colentina a fost înființat în anul 1858, când prințul Scarlat Ghica a hotărât ctitorirea așezământului medical denumit la acea vreme „Noul Pantelimon”; a fost ridicat pe un teren de 8,73 ha, donat de domnitorul Grigore Ghica .Construirea noului spital a început după planurile arhitectului M. Hartl , aprobate de prințul Ghica.
Doar un an mai târziu, în 1859, avea să se constate că s-au folosit materialele de proastă calitate și că lucrările fuseseră făcute mai degrabă de mântuială.
O comisie a evaluat situația și a decis, în 1861, demolarea a tot ce se ridicase și începerea nor noi lucrării, lucru care s-a și întâmplat în 1862. Atunci a început construcția unui pavilion, care a fost gata la finalul anului 1863, iar construcția a fost inaugurată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
„Noul Pantelimon” („strămoșul” Spitalului Colentina de azi) asigura bolnavilor serviciile medicale si chirurgicale; în timp, pavilionului inițial i s-au mai adăugat doua clădiri, în care locuia personalul medical.
Anuarul Serviciului Sanitar din 1864 specifica pentru Spitalul Colentina numărul de paturi si de medici care il deserveau fiind astfel enumerat la loc de cinste alături de celelalte unități: Colțea, Filantropia, Pantelimon, Brâncovenesc, Spitalul Izraelit etc..
Pană la sfârșitul secolului al XIX-lea s-au construit și s-au înființat alte pavilioane și clădiri speciale, după cum urmează:
Citește aici întreaga poveste a Spitalului Colentina.