BREAKING | Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de ruși azi-noapte. Acum, radiațiile sunt în limite normale

04 mart. 2022
1142 Afișari
BREAKING | Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de ruși azi-noapte. Acum, radiațiile sunt în limite normale
BREAKING | Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, bombardată de ruși azi-noapte. Acum, radiațiile sunt în limite normale | Sursa foto: screenshot BBC

UPDATE | Trupele surse au preluat controlul asupra centralei nucleare.

Bombe rusești au lovit, azi-noapte, centrala nucleară Zaporojie, care este situată în centrul Ucrainei și este cea mai mare din Europa. Atacul a declanșat un incendiu care a ajuns  la una dintre unitățile  centralei.

„Cea mai mare centrală nucleară este în flăcări”, a spus  președintele ucrainean Vorodimir Zelensky pe Twitter. El i-a acuzat pe ruși că au țintit  în mod deliberat în cele șase reactoare ale centralei nucleare, folosind  în atacul lor tancuri echipate cu termoviziune. 

Europeni, vă rog să vă treziți și să le spuneți politicienilor că forțele ruse trag în centrala nucleară din Ucraina! Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară în afară de Rusia nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară

Zelensky a mai spus că a fost în legătură cu lideri din SUA, Marea Britanie, UE, Germania și Polonia, precum și cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Propaganda rusă a avertizat în trecut că ar acoperi lumea în cenușă nucleară. Acum, acesta nu este doar un avertisment, este real.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a tras  un puternic semnal de alarmă imediat după bombardarea centralei nucleare:

Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporijja, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenția pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!

VIDEO | Incendiu după atacul asupra centralei nucleare

În același timp, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a anunțat  că a vorbit cu ministrul ucrainean al energiei despre incendiul de la centrala Zaporojie și a decis să activeze planul de răspuns la incidente nucleare .

Operațiunile militare rusești în apropierea centralei sunt nesăbuite și trebuie să înceteze. (…) Reactoarele centralei sunt protejate de structuri robuste de izolare, iar reactoarele sunt oprite în siguranță.

„Echipamentele esențiale ale centralei nucleare, neafectate de incendiu”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat, într-un tweet, că echipamentele „esențiale” de la centrala nucleară Zaporijie nu au fost afectate de incendiu, potrivit autorităților ucrainene.

După atac, premierul Britanic Boris Johnson a discutat cu Zeleski și, potrivit unui extras din conversație, el a spus că siguranța Europei ar putea fi amenințată de acțiunile lui Vladimir Putin: 

Acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct siguranța întregii Europe.

Discuția dintre Boris Johnson și Vorodimir Zelenski a avut loc la scurt timp după izbucnirea incendiului de la centrala nucleară.

Centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare; fiecare generează 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Cookies