BREAKING | Elena Udrea, „bună pentru România”, va fi extrădată. Decizie definitivă a Tribunalului din Bulgaria

10 iun. 2022
313 Afișari
BREAKING | Elena Udrea, „bună pentru România”, va fi extrădată. Decizie definitivă a Tribunalului din Bulgaria

Elena Udrea va fi extrădată din Bulgaria, a decis vineri Curtea de Apel din Sofia, care s-a pronunțat definitiv în procesul care dura de peste o lună în țara vecină, și în care se judeca contestația demnitarului de a fi predată autorităților din România.

Fostul ministru al Turismului, care a fugit din România în luna aprilie, are de executat o pedeapsă de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.

UPDATE, ora 18:10: Elena Udrea, după ce a aflat decizia instanței:

„O să-i spun iar fetiței o minciună, așa cum fac de 2 luni”.

Ce urmează acum

După decizia justiției de extrădare, potrivit legislației bulgare, în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii Curții de Apel din Sofia, fostul demnitar va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute, relatează libertatea.ro.

La pledoaria dinainte de pronunțarea sentinței de extrădare, Elena Udrea a cerut instanței să facă solicitare către Curtea Europeană de Justiție privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene. „Având în vedere că există în nenumărate țări din UE situații similare cu cetățeni români în care s-a luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mult mai puține și mai puternice în cazul unor încălcări și abuzuri față de cazul meu. Eu consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze pentru toate țările UE răspunsul instanțelor din țara unde rezultă cererea de predare”, a cerut Elena Udrea judecătorilor bulgari, citată de g4media.ro.

Elena Udrea a mai spus că dacă răspunsul Curții Europene de Justiție va dura o perioadă mai lungă de timp, ea ar trebui să fie judecată în stare de libertate în Bulgaria.

Plecarea Elenei Udrea din România, înainte de sentința din dosarul „Gala Bute”

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism, pe la punctul de trecere Kulata.

O instanță din Sofia a decis în 19 aprilie ca Elena Udrea să fie extrădată în România, judecătorii acceptând astfel cererea autorităților române ca ea să-și ispășească pedeapsa de 6 ani într-o închisoare din țară, însă Elena Udrea a atacat decizia cu recurs.

În timpul procesului, Udrea a contestat condițiile de detenție din România și a spus chiar că a fost amenințată în închisoare. Ea și-a exprimat dorința ori de a rămâne în detenție în Bulgaria, ori de a primi azil politic în Grecia.

De unde vine sloganul „Bună pentru România”

Elena Udrea a fost, printre altele, candidat la președinția României, la alegerile prezidențiale din 2014, când a avut următorul mesaj electoral: „Bună pentru România”.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies