BREAKING | „Dosarul Imperio”: DNA și Parchetul European anchetează achiziția tramvaielor de la Astra. Licitația, în mandatul Firea, contractul, semnat de Nicușor Dan

18 iun. 2024
5539 afișări
BREAKING | „Dosarul Imperio”: DNA și Parchetul European anchetează achiziția tramvaielor de la Astra. Licitația, în mandatul Firea, contractul, semnat de Nicușor Dan
BREAKING | „Dosarul Imperio”: DNA și Parchetul European anchetează achiziția tramvaielor de la Astra. Licitația, în mandatul Firea, contractul, semnat de Nicușor Dan. Sursa foto: Mobilitate.eu

Achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad pentru București este subiectul unei anchete a DNA și a Parchetului European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi. Licitația pentru tramvaiele Imperio a fost făcută în mandatul Gabrielei Firea, în timp ce contractul a fost semnat de actualul edil, Nicușor Dan. Totul ar fi pornit de la o scrisoare de garanție pentru fonduri europene depusă de Astra Arad, care ar fi falsă. Mai mult, tramvaiele ar fi fost livrate și cu motoare mai slabe decât cele promise.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Parchetul European, instituție condusă de procurorul Laura Codruța Koveși au început verificările la Primăria Capitalei și la compania Astra Arad, pe marginea achiziției celor 100 de tramvaie de către PMB, conform surselor G4Media și Newsweek.

DNA și Parchetul European cercetează achiziția celor 100 de tramvaie Astra Arad Imperio de către PMB

Astfel, este vorba despre cele 100 de tramvaie Astra Arad Imperio achiziționate de Primăria Municipiului București. În acest caz, DNA verifică acuzații de corupție și abuz în serviciu care s-au petrecut la nivelul comisiei de licitație a STB. Între timp, Parchetul European verifică informația conform căreia Astra Arad ar fi falsificat o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene.

Din cauza scrisorii false, fondurile europene nu ar mai fi fost primite, tramvaiele fiind cumpărate din fonduri naționale, de la bugetul statului. Această anchetă ar fi fost declanșată de o plângere a sindicatului STB, când vine vorba de comisia de licitație, în timp ce scrisoarea falsă a Astra Arad ar fi fost depistată de BNR.

Licitația pentru cele 100 de tramvaie Astra Imperio a fost realizată în timpul mandatului Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, în timp ce semnarea efectivă a contractului a avut loc în timpul mandatului lui Nicușor Dan, în mai 2021, fiind vorba despre 850 de milioane de lei sub formă de fonduri europene nerambursabile, obținute prin Ministerul Dezvoltării.

Tramvaiele Imperio livrate ar avea și motoarele mai slabe

De asemenea, cele 100 de tramvaie Imperio ar fi trebuit să aibă motoare de 120 kW, potrivit fișei tehnice transmise de Astra Arad, însă acestea au avut de fapt motoare de 100 kW produse de Siemens.

Mai mult, Primăria Capitalei deja a fost „taxată” cu 84 de milioane de lei, sub formă de corecții financiare ce însumează 10% din valoarea contractului, cauza fiind neregulile făcute în timpul desfășurării licitației.

CITEȘTE ȘI

Cookies