Un cutremur a avut loc astăzi, 16 septembrie, la ora 17:40:18, în zona seismică Vrancea, Buzău,și s-a resimțit și la București,
Magnitudine inițială anunțată de INFP a fost de 5.5, apoi a fost rectificată la 5.2.
Cutremurul s-a produs la 57 km NV de Buzau, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 61 km E de Brasov, 64 km V de Focșani, 73km NE de Ploiești.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) transmite că azi a avut loc un cutremur cu magnitutinde de 5.5, la o adâncime de 152.5 km.
Cutremurul s-a simțit destul de puternic și în București.
În ziua de 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:18 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea (EWS) M 5.5, la adâncimea de 152.5 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 52km SE de Sfântu-Gheorghe, 54km E de Brașov, 62km NV de Buzău, 70km V de Focșani, 72km N de Ploiești, 97km NE de Târgoviște.
Mai mulți cititori ne-au scris unde erau și cum/dacă au simțit acest cutremur.
S-a simțit binișor, m-a zgâlțâit puțin…. se mișcau si florile.
Și în 13 Septembrie sa simțit!
Și la parter pe șoseaua Giurgiului sa simțit.
De asemenea, seismul s-a resimțit și în zona metropolitană – Otopeni, Tunari, Popești Leordeni..
La câteva minute, ISU București-Ilfov a transmis următorul mesaj:
Păstraţi-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile consecinţe.
La rândul său, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că, până la acest moment, nu au fost primite apelurila 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime și că echipajele operative se află în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.
IGSU mai anunță că, în caz de cutremur, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificăr, anterior declanșării acestora:
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)
Iată cum ne recomandă specialiștii să reacționăm în aceste situații de tensiune:
Pe lângă aceste sfaturi, oamenilor li se recomandă să aibă în casă un kit pe care să-l poată folosi în caz de nevoie.
Câteva lucruri ce trebuie să fie incluse în acest kit sunt: apă pentru cel puțin 72 de ore, alimente neperisabile, baterii și lanternă, radio portabil cu baterii, o trusă de prim ajutor, medicamente esențiale, haine, articole de igienă personală, hartă, documente importante.
Sursa foto: DreamsTime.com