BREAKING | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

17 mart. 2023
950 Afișari
BREAKING | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
BREAKING | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. FOTO: tass.ru

Curtea Penală Internațională a anunțat vineri, 17 martie 2023, că a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintele rus este acuzat de crime de război.

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională

Vineri, 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și un mandat de arestare pe numele Maria Alekseyevna Lvova-Belova, în contextul situației din Ucraina, citează CNN, BBC și The Guardian, potrivit G4Media.

Despre președintele rus, Curtea Penală Internațională transmite că

este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Maria Alekseyevna Lvova-Belova este oficialul din Rusia aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii din Ucraina în Rusia.

Moscova a negat acuzațiile despre crimele de război de când a decis să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Există motive rezonabile de a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (…) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, transmite CPI în comunicatul menționat.

Anterior acestui anunț oficial, presa internațională transmitea că Curtea Penală Internațională de la Haga a deschis două cazuri de crime de război ce au legătură cu invazia Rusiei în Ucraina și că intenționează să ceară mandate de arestare pentru mai multe persoane – numele acestora nefiind făcute publice.

Cookies