BREAKING | Curtea de la Haga cere Rusiei să oprească atacurile din Ucraina

16 mart. 2022
341 Afișari
BREAKING | Curtea de la Haga cere Rusiei să oprească atacurile din Ucraina
BREAKING | Curtea de la Haga cere Rusiei să oprească atacurile din Ucraina

Verdict dat astăzi de Curtea Internațională de Justiţie de la Haga: Moscova trebuie să oprească imediat atacurile din Ucraina. Rusia a fost acuzată de Ucraina de încălcarea Convenţiei din anul 1948, în ceea ce privește genocidul și a cerut instanței să ordone încetarea imediată a războiului izbucnit la data de 24 februarie 2022.

Curtea de la Haga cere Rusiei să oprească atacurile din Ucraina

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a declarat Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

CIJ a decis cu 13 voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă” că Moscova trebuie să suspende toate atacurile de pe teritoriul Ucrainei.

În același timp, cu 13 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” instanța internațională de la Haga a decis ca Rusia să nu mai acționeze (în mod direct sau prin aliați) în invazia din Ucraina.

Curtea Internațională de la Haga a votat în unanimitate și a fost luată decizia: nici Rusia și nici Ucraina nu mai pot acționa pentru a nu amplifica acest conflict militar.

Ucraina a acuzat Moscova de încălcarea Convenției din 1948 privind genocidul şi a cerut CIJ să ordone încetarea imediată a atacurilor. De asemenea, Ucraina le mai cere judecătorilor să decidă și asupra unei justificări legale pentru invazie, care nu există.

Kremlinul a boicotat audierile Curții de la Haga din data de 7 și 8 martie. În același timp, prin intermediul unui document scris, Rusia a respins orice competenţă a CIJ cu privire la speţa prezentată de Ucraina, potrivit Agerpres.

„Eu sper că inamicii vor fi trași la răspundere pentru toate crimele de război împotriva ucrainenilor”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, conform zdg.md.

Verdictul dat de Curtea Internațională de Justiţie de la Haga este primul dat de un tribunal internațional, de când Rusia a început războiul în Ucraina (24 februarie 2022).

Cookies