BREAKING | Centura Verde București – Ilfov, înscrisă în noul Cod Silvic prin vot final. Proiectul, aprobat cu unanimitate

23 apr. 2024
375 afișări
BREAKING | Centura Verde București - Ilfov, înscrisă în noul Cod Silvic prin vot final. Proiectul, aprobat cu unanimitate
BREAKING | Centura Verde București - Ilfov, înscrisă în noul Cod Silvic prin vot final. Proiectul, aprobat cu unanimitate. Sursa foto: Alex Găvan/Centura Verde

Este oficial: Centura Verde București – Ilfov a fost însrisă în noul Cod Silvic. Proiectul a fost votat marți, 23 aprilie, în unanimitate, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului.

Ministerul Mediului susține acest demers, alături de parlamentari din tot spectrul politic.

Centura Verde București – Ilfov, înscrisă în noul Cod Silvic

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică extrem de important, ce are o puternică componentă socială și antipoluare, dar și un puternic impact pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.

În urmă cu un an, la data de 12 aprilie 2023, a fost înaintat inițial către Parlament sub forma unui proiect de lege, proiectul a avut mai întâi un parcurs pozitiv și a reușit să atragă co-inițiatori din toate partidele. Pana acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, proiectul a fost votat de fiecare dată în unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat si tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

La data de 12 aprilie 2024, când s-a împlinit un an de la startul demersului, Platforma Civica Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod silvic, text ce a fost cocreat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și adoptat astăzi, 23 aprilie, în unanimitate, de către comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului, potrivit antena3.ro.

În unanimitate, comisiile au votat azi și pentru accesul liber în pădure pentru recreere, un subiect recent care a stârnit discuții aprinse în spațiul public.

Declarația ministerului Mediului

Sunt bucuros că astăzi marcăm un moment important în vederea adoptării noului Cod Silvic. Este o victorie semnificativă pentru noi, deoarece toate măsurile relevante pe care le-am propus au fost agreate de colegii senatori: confiscarea mijloacelor de transport folosite în comiterea de ilegalități, accesul liber și necondiționat în pădurile din #România și reglementarea conflictului de interese în sectorul silvic. Pe lângă cele menționate, noul Cod silvic aduce multe noutăți. Acesta actualizează situația pădurilor din România cu legislația europeană, cu strategia națională pentru păduri 2030, cu strategia europeană pentru păduri și până la urmă, asigură cadrul legal pentru o mai bună #digitalizare a transportului de masă lemnoasă, pentru a armoniza modul în care exploatăm pădurea și trecem de la modul convențional, la rolul de mediu al pădurii și la rolul social al pădurii, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Cookies