BREAKING | CCR: Masca obligatorie pe stradă e neconstituţională

15 feb. 2022
847 Afișari
BREAKING | CCR: Masca obligatorie pe stradă e neconstituţională
BREAKING | CCR: Masca obligatorie pe stradă e neconstituţională

Probabil că unii dintre voi zâmbiți pe sub mască, alții ridicați din sprâncene și mai citiți o dată titlul acesta. Să-l mai citim împreună o dată, eventual cu voce tare: CCR a decis că obligativitatea purtării măștii pe stradă este neconstituțională. 

De ce masca obligatorie pe stradă e neconstituțională

Decizia judecătorilor CCR – iar aici vine partea cea mai simpatică a poveștii ăsteia – a fost luată după sesizarea făcută de un student.

La ședința de azi de la Curtea Constituțională, judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

CCR a constatat că Ordonanța 192/2020 a fost adoptată cu încălcarea mai multor prevederi constituţionale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Nu numai masca e neconstituțională, și telemunca e la fel

Așadar, potrivit deciziei de azi a CCR, autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă.

Curtea Constituțională precizează că Legea 55 rămâne în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, ordonanță care a fost declarată neconstituțională în ansamblu.

OUG 192 este tocmai Ordonanța prin care Guvernul a modificat câteva articole din Legea 55. Mai exact, pe cele referitoare la posibilitatea impunerii măștii de protecție și la telemuncă.

Ordonanța spune că autoritățile pot impune masca de protecție în aer liber, iar angajatorul decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.

Deci, când nu ne mai poate amenda nimeni că nu purtăm masca pe stradă?

Practic, e simplu: din momentul în care decizia de azi a CCR e publicată în Monitorul Oficial.

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a declarat, într-o intervenție în direct la Antena3, că este o greșeală care aparține guvernanților care au elaborat normele, iar masca de protecție nu va mai fi obligatorie în momentul publicării deciziei CCR în MO. Întregul articol este lovit de viciul de neconstituționalitate”. Fostul judecător a adăugat că, din momentul publicării, nimeni nu mai poate fi obligat să poarte mască de protecție. „Nu se poate da altă interpretare”, a spus Petre Lăzăroiu.

Cookies