Așadar, CCR a luat azi, după o ședință de urgență de câteva ore, o decizie absolut fără precedent: a anulat alegerile prezidențiale 2024, în integralitatea lor.
În comunicat oficial, Curtea Constituțională anunță că, |în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
În aceste condiții, judecătorii CCR anunță că tot procesul electoral se reia de la capăt, cu tot ce presupune, de la strângerea de semnături și depunerea de candidaturi și, desigur, campanie electorală:
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.
În finalul comunicatului, CCR mai precizează că „prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.”
Data repetării alegerilor va fi stabilită după motivarea Curții. Surse politice citate de Antena3 spun că data scrutinului va fi stabilită de actualul guvern până la validarea noului Parlament, adică după data de 21 decembrie și că alegerile vor fi organizate, probabil, la anul, în primăvară. Și asta pentru că e un proces în care trebuie urmați toți pașii legislativi, inclusiv perioada necesară pentru strângerea semnăturilor, depunerea candidaturilor și perioada de campanie electorală.
Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu votul din diaspora, unde oamenii sunt la vot, și până la 15 au votat deja 33.000 de cetățeni (dublu față de prima zi a turului 1), purtătorul de cuvânt al MAE a spus, potrivit Hotnews: ”Trebuie o decizie BEC care să pună în practică decizia CCR”.